Радио Франс Интернационал - БългарияБолници спряха операциите, фирмите не дават лекарства на кредит – “Труд”. Клиниката на професор Чирков пред фалит – мъж умря няма пари за лекарства – “24 часа”, Чирков спря да приема – “Новинар”, 6 милиона лева задължения е натрупала болницата към доставчици – “Монитор”. Пациенти умират, болниците без пари – “Дума”. Така вестниците очертават тази сутрин трагичната картина в здравеопазването. Така обаче ще бъде и догодина ако държавата продължава да реже парите на лечебниците, вместо да затвори най-мизерните, убеден е “24 часа”. Иначе, ако министрите продължават да се крият един зад друг, утре може да се окаже, че няма от кого да събират данъци и здравни вноски.

Крайно време е действително управляващите да изнамерят разумен механизъм за финансирането на болниците и да закрият излишните структури, колкото и болезнено да бъде това, приглася “Дневник”. Защото от безсмисленото наливане на пари в пясъка губим всички. А докато бъде намерено работещо решение – всеки българин да си направи график кога ще боледува. И най-добре това да става от януари до юли, докогато горе-долу стига отпусканите пари, предлага “Труд”.

Освен болен и нелекуван, българинът очевидно е и най-беден и гладен, цитира “Труд” данните на изследване, направено от ЦЕФТА. Оцеляваме на хляб, салата и ракия, българинът е на дъното по заплата и пенсии в Централна и Източна Европа, допълва “Дума” във водещото си заглавие. Според “Монитор” пък, народът оцелявал на хляб, лук и зъби, а семействата с деца покриват едва една трета от необходимата норма за хранене на ден. Надежда за изход обаче явно няма, тъй като – взимаме заплати колкото пенсиите в другите страни кандидати за Европейския съюз, отбелязва “Стандарт“

. И на този фон повечето вестници предлагат днес на първите си страници големи снимки на нахлузилия боне и бяла престилка вицепремиер Николай Василев, оглеждащ новата линия на “Нестле” София за производството на шоколад “КитКат Чънки”. Или както обобщава “24 часа” – вицето пуска сладкиши.

Ако освен на сладкиши обаче се надявате и на 13-та заплата – съвсем не е ясно от кой джоб ще я осигурят. Колкото до пенсиите и митниците – митниците могат да осигурят само по пакетче бонбонки на пенсионер. Явно е обаче, че министрите сигурно са получили заповедта живи или мъртви да изкопаят парите отнякъде. Защото правителството просто е обречено да даде 13-та заплата и пенсия и това е ясно на всички, които са хванали полите на властта и не смятат да разголят тази невярна жена насред зима, убеден е “24 часа”. Идеи сигурно има. И все пак, сериозните хора никога нямат много идеи, напомня вестникът. Те просто имат малко, но сериозни. А пък тези с многото никога не са сериозни.

Съвсем сериозни обаче са питанията към хората с идеи – Брус Джаксън – защо няма нито един министър в затвора?, продължава “Труд” темата за шансовете на страната ни да получи покана за членство в НАТО. И поредното обвинение – 7 години мандат за главния прокурор са грешка, Съединените щати казаха на Паси съдбата ни за НАТО, допълва “24 часа”.

Синята лидерка обаче е притеснена да не загубим шанса си за пакта, причината – Първанов говорел като руски президент, продължава темата “Труд”. СДС - Първанов потвърди руските имотни претенции, президентът не може да критикува от Москва български правителства, напомниха от дясната опозиция, допълва “Дневник”. Или с две думи – на изпроводяк Брус Джаксън ни потупа приятелски по рамото и ни успокои – рано е да се поздравяваме, но има сериозна възможност за покана. Как ли да разбираме посланието, пита се “Новинар”. Ами може би...ако не успееш първия път, опитай пак!

И от НАТО към поетите ангажименти към Европейския съюз – закриват първи и втори реактор по Коледа, двата най-стари блока в Козлодуй спират завинаги, цената на тока няма да мръдне, обеща министър Ковачев, разкрива “Стандарт”. Даденото обещание е записано в меморандум от 29 ноември 1999 година. При това положение страната ни по-лесно ще може да преговаря за удължаване живота на трети и четвърти блок, допълва вестникът. И отново “Стандарт” продължава днес отзивите от изложбата на Никола Манев по повод 40-годишнината от неговия творчески път – човекът с две родини, своята и Франция, както отбелязва вестникът. А пък за да се случи, тя в Чирпан сключили договор с Бога – поискали от него слънце с уговорката да му покажат нещо, което рядко може да се види не само в България, коментира Стандарт. И така – и двете страни удържали на уговорката си.