"24 часа"

Нова обвиняема по делото КТБ, вече са 18

Бивша кредитна инспекторка от КТБ е последната, на която спецпрокуратурата е повдигнала обвинение по мегаделото за източване на банката. Така обвиняемите вече наброяват 18, научи "24 часа".

Инспекторката е била подведена под отговорност преди три седмици за това, че между 2009 и 2014 г. била член на престъпна група от изпълнителни директори, одитори, касиери, счетоводители начело с Цветан Василев, която извършила длъжностно престъпление, твърди още обвинението.

"Труд"

Паламудът стига 10 лева за Никулден

След като търговците разбраха, че за никулденската трапеза тази година хората във Варна предпочитат паламуд вместо шаран, веднага му вдигнаха цената. На Голямата рибна борса седмица преди празника той вече се продава по 9 лв. за килограм. "Ще стигне и 10 лв"., категорични са на сергиите. Живият шаран е заковал на 6 лв./кг и ще запази тази конкурентно ниска цена, а толстолобът е 3 лв. Главите му се продават на бройка по 2 лв. Все още се намира чернокоп по 7 лв. за килограм, а вечер последните количества поевтиняват на 5 лв. Цената му също ще се вдигне, защото времето е лошо и лодките не излизат в морето, смятат търговците. В момента се предлага прясна гопа по 1,50 лв., лихмус по 7 лева и сафрид на същата цена. Каята удари 5 лв. за килограм, цацата - 2,50 лв. на кг.

"Стандарт"

Патешкият ход на икономиката заплашва със социален взрив

Оценката за задлъжнялостта е по-точна, тъй като тя е банкова информация. Проблемът тук не е в нарастването на задълженията, а дали и доколко тя е висока или ниска. Първосигналната реакция оценява негативно всяко повишаване на задлъжнялостта. При навлизане в същността на проблема нещата изглеждат по-различни. Широко разпространен критерий за оценка на задлъжнялостта е отношението й към БВП и по този критерий ние стоим много добре. Критерий, чиято важност нараства все повече най-вече поради членството ни в ЕС, е сравнителната междустранова съпоставка. Тук нещата са диаметрално противоположни. Малкият размер на дълга означава неспособност за използване на чужди пари в свой собствен интерес, а това стои в основата на съвременната икономическа динамика.

"Монитор"

Всеки пети пътува по 40 км за работа

Всеки пети българин пътува средно по 40 км на ден, за да стигне до работното си място. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на септември служители у нас са били над 2,3 млн. души. Според проучвания на синдикатите 500 000 от тях са трудови мигранти в собствената си държава. Най-много мобилни работници има в София,

Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч.

"В последните години доста фирми се преместиха в околностите на столицата. И тъй като не могат да намерят нужните им хора в съответния регион, търсят кадри в населените места на радиус от 100 км", обясни обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева

"Сега"

МВР чака благоволението на Афганистан, за да връща мигранти

Българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат чужди граждани обратно. Това става ясно от споразумението между ЕС и Афганистан за реадмисия, подписано в началото на октомври. То дава възможност мигрантите да бъдат връщани обратно, но това ще зависи в голяма степен от добрата воля на приемащата държава.

Споразумението между ЕС и Афганистан (Joint Way Forward - JWF) предвижда афганистанците да бъдат връщани, но само след като са преминали всички процедури в съответната държава. В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред агенцията за бежанците, да им е отказан статут и това да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията от споразумението.

"Капитал дейли"

Приходите от туризъм с ръст от близо 15%

През 2016 г. България е регистрирала рекордно висок брой чуждестранни туристи и приходи от индустрията, съобщи при откриването министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. За първите 10 месеца постъпленията в сектора са за над 5.5 млрд. лв., което е с 14.7% повече от миналата година. Пристигналите туристи в периода са били 7.5 млн., а до края на годината се очаква да достигнат 8 млн., съобщи още Ангелкова, допълвайки, че 2016 г. е една от най-добрите години за сектора въобще.

Същевременно генералният секретар на световната организация по туризъм Талеб Рифай съобщи, че растеж има и на глобално ниво. Данните на организацията показват, че международните пътувания през 2015 г. са били 1.2 млрд., а до края на тази година нивото ще бъде надминато. Очакванията са секторът да постигне увеличение от 4.5%, каза още Рифай. По думите му в момента 7% от световната търговия и 30% от световните услуги се дължат на този отрасъл.

"Дума"

Искат сеч на 601 дървета заради мегапроект в центъра на София

Разрешение за изсичане на 601 дървета в центъра на София поиска вчера от екокомисията на Столичната община турският инвеститор "Гаранти Коза". Сечта е нужна, за да се направи изменение на уличната регулация, така че да може да се реализира мегапроектът "Град в града". Мегакомплексът е за 1 млрд. евро и предвижда строеж на четири гигантски кули от по над 50 етажа, близо до "Пирогов". За да се осигури достъпът до него обаче, е нужно да се направи изменение на сега съществуващи улици и тротоари, по които има 812 дървета. Именно затова инвеститорът иска да се отсекат 601 от тях.