Заради натиск срещу него. 

"Дума":

Пеевски обяви, че спира бизнеса си в България

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви вчера чрез съобщение до медиите, че се отказва да участва занапред в български бизнес проекти. Като причина за това той посочва "необоснования политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен". От писмото става ясно, че фирмата му "НСН Инвестмънт" се отказва от завършване на сделката за врачанския торов завод "Химко".

По същото време премиерът Бойко Борисов призна, че е разговарял с турския си колега Ахмет Давутоглу в средата на декември за управление с ДПС. "Докато Делян Пеевски е в ДПС, няма как ДПС и ГЕРБ да бъдат заедно на власт", обяви Борисов. Преводач на въпросния разговор е бил тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан.

 

Присъда. 

"Сега":

Бивш кмет на Видин осъден на 4 г. и 6 м. затвор

Присъдата е само на първа инстанция и подлежи на обжалване
По внесен от Окръжна прокуратура – Видин обвинителен акт съдът призна за виновни бившия кмет на Видин Румен Видов и общинския съветник Милена Миланова. На 18.03.2016 г. Окръжен съд – Монтана осъди на по 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ и двамата, съобщи държавното обвинение.
Присъдата обаче е само на първа инстанция и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.
Иначе сега съдът признал подсъдимия Видов за виновен в това, че "за времето от 26.11.2010 г. до 02.11.2011 г., в качеството му на кмет на община Видин, в съучастие с Милена Миланова, общински съветник по онова време, са присвоили 103 820 лв. от бюджета на община – Видин - престъпление по чл. 202, ал. 2 вр. чл. 201 от Наказателния кодекс".
В периода 09.11.2007 г. - 02.11.2011 г. подсъдимият Румен Видов е изпълнявал длъжността кмет на Община – Видин, а Милена Миланова е била избрана за общински съветник в Общински съвет - гр. Видин. По инициатива на обвиняемата Миланова на името на свидетелката П. Ц. – краварка във ферма в околностите на Видин, са били регистрирани две дружества. Регистрираните фирми не са разполагали с лица, наети по трудово правоотношение, счетоводител и съответна документация, материална база, превозни средства или други активи. Формалната собственичка на фирмите е упълномощила Миланова да я представлява във връзка с дейността на едното дружество, разказва държавното обвинение.

 

Проверка.

"Монитор":

Проверяват граничари заради клип с бежанци

Граничари ще бъдат проверявани заради разпространен клип, на който се вижда как бежанци необезпокоявано преминават браздата близо до българо-турската граница, в землището на село Маточина на 29 декември 2015 година. Това съобщиха от Гранична полиция за „Монитор“ като допълниха, че по нареждане на директора Антонио Ангелов ще бъдат изяснени всички обстоятелства, свързани с контретния случай. Кадрите бяха разпространени от председателя на легия „Антимафия“ Григор Здравков. Те са заснети от гранична огранителна камера в района на Капитан Андреево. На тях се виждат двама души от българската страна, които изчакват на мястото, през което трябва да минат бежанците. Самите бежанци се появяват на 7.30 мин. от началото на клипа. Три минути по-късно от българска страна се появява трети човек, който минава браздата и отива на турска територия, за да провери дали не са останали още бежанци от колоната. На 18-ата минута от началото на записа двамата, които чакат на наша територия, вече са на метри от бежанците и внимателно ги оглеждат. На 23-ата минута от началото на записа колоната от 60 нелегални мигранти минава браздата. Хората от българска страна са на не повече от 50 метра от тях, но не правят нищо. Двамата каналджии от турска страна на няколко пъти необезпокоявано преминават границата. При подобни ситуации граничарите, които разполагат с необходимата техника за наблюдение трябва веднага да реагират.


 

Заключение. 

"24 Часа":

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма данни палестинецът Зайед да е убит 

Падане от 3-ия етаж е най-вероятната причина за смъртта на палестинеца Омар Зайед, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

52-годишният Зайед бе открит мъртъв в двора на палестинското посолство на 26 февруари. Тогава неофициално се твърдеше, че става дума за убийство. Такива са и съмненията на близките на Зайед.

При аутопсията обаче не са открити следи от насилие, съобщи Цацаров. Както “24 часа” първи писа, при падането Зайед е счупил десния си крак и си е ударил главата. Починал от черепно-мозъчна травма.

“За момента не считаме, че става въпрос за убийство”, каза Цацаров в отговор на въпрос дали прокуратурата отхвърля версията за насилствена смърт. Софийският градски прокурор Христо Динев се срещнал с палестинската делегация, пристигнала в България, за да проучи обстоятелствата около смъртта на Зайед. “НПК не позволява да бъдат разкривани подробности от разследването. Те ще бъдат предоставени на близките на Зайед, след като производството приключи”, увери Цацаров.

 

Храни. 

"Труд":

Половината от сиренето и кашкавала са фалшиви 

По думите му потребителят може да е сигурен, че няма истинско сирене по 3-4 лева и кашкавал по 5-6 лева за килограм.
Фирми препакетират гауда и евтини сирена от Европа, които предлагат за български кашкавал, обясни още Зоров. Това е стока, която няма къде да се продаде в Европа защото е с ниско качество или липсва пазар за нея заради руското ембарго. За да я изхвърлят, чуждите компании трябва да платят на екарисажи, затова предпочитат да я продадат на външни пазари. Хващали сме евтини сирена и гауда, продавани като български кашкавал, потвърдиха от Българската агенция по безопасност на храните за „Труд”.