RFI - България На опашка пред Левски

6500 подписа за турско малцинство

България втрещи МОК

“На опашка пред Левски”, това четем на първа страница на "Труд". Стотици граждани извиха вчера опашки пред паметниците на Васил Левски в цялата страна, посочва изданието. В памет на Апостола в Русе петима преплуваха Дунава, а в Ловеч поднесоха 50-килограмов венец.
Според "24 часа" “Това е народът”. “Националистите разделени пред паметта на Апостола”, продължава Труд. Става дума за националистите на Боян Расате и тези на Волен Сидеров. “Столицата почете Дякона със спорт”, четем още за 133-та годишнина от обесването на Васил Левски в 'Труд". Представители на "Атака" и други организации освиркаха вчера премиера Сергей Станишев в Морската градина на Варна. Те го посрещнаха с викове "Оставка" и го нарекоха Българския турчин Сергей Станишев, разкрива "Новинар". В морския град премиерът присъства на честванията по повод годишнината.
“Партийни акции помрачиха деня на Левски”, недоволства "Сега". От "Дума" научаваме за още една срамна сцена. В материал, озаглавен “Дякона не е играл с ЦСКА”, пише, че фенове на синия клуб накъсали цветя, оставени на паметника на Левски от привърженици на червените.

„6500 подписа за турско малцинство”, това е водещото заглавие на "Новинар". “6 500 турци искат държава в държавата”, е интерпретацията на Труд. Да се приеме закон за малцинствата и да отпадне конституционната забрана за учредяване на етнически партии - под това искане са събрани споменатите подписи на етнически турци у нас и български изселници в Турция, разбираме от изданието.
Новината нямаше да предизвика никакъв отзвук, ако светът не беше подпален от карикатурната война, стигнала чак до Африка, където в събота гориха християни, коментира "Новинар". Въпреки че се дистанцират от крайните прояви, самите идеолози на национално отговорната партия ДПС от време на време подклаждат етнически страсти.
И май го правят заради кризата в собственото им самосъзнание. Защото всеки трети млад турчин в България вече няма отношение към възродителния процес. Кого тревожи това?, пита "Новинар".

“ДПС е виновно за етническото противопоставяне”, цитира инициатора на подписката "Труд". За „Синдром Мюнхаузен по турски”, пише Монитор по повод, както вестникът ги определя, "Фантоми подстрекават за турско малцинство" . Фактът, че са фантомни, показва, че зад акцията стоят други, които се страхуват от каквато и да било промяна на статуквото, която би могла по някакъв начин да ги отдалечи или изхвърли от властта. И затова, подобно на прочутия Барон Мюнхаузен подхранват нереалистични, опашати лъжи, за да докажат за пореден път колко са ценни самите те за етническия мир в страната, отбелязва в коментар "Монитор".
"Телеграф" също има своето мнение. Изданието недоумява защо например на турците им е притрябвал турски университет, след като в България има специалност турска филология. Но все пак задава въпроса дали в Турция биха позволили създаването на български университет и новини на български по държавната телевизия. В заключение "Телеграф" посочва, че за геноцид над турците не може да се говори.

И две теми с продължение. И двете със своите телевизионно изражения. Едната за шефа на БЧК, другата за главния прокурор, който си отива. Шефът на БЧК: Искам да сътруднича на МВР”, информира ни "Труд", като цитира думи на Христо Григоров в предаването на Би Ти Ви “В десетката”.
"Монитор" публикува обширно интервю с Григоров, в което той твърди: “Върху главното мюфтийство има чадър”. Ако нямаше, Селим Мехмед трябваше да е на моето място, категоричен е председателят на БЧК. Сега извежда друг цитат от въпросното телевизионно гостуване на Христо Григоров- Румен Петков е подведен, казва той и очаква среща с вътрешния министър.
Интервю с Григоров четем и в "24 часа", в което той посочва, че Мюфтийството е в черния списък на Червения кръст. Шефът на БЧК споделя и някои лични неща- синът ми го скъсаха на 2 изпита, аз отслабнах с 5 кг, а съпругата ми със 7.
“Случаят БЧК: Полицейско-прокурорски произвол”, пише в коментар "Дневник", който съзира в цялата история триумвирата Петков-Филчев Доган. Изводът на вестника е, че вече не може да бъде премълчаван натрапчивият въпрос защо в ареста се озовават само хора извън доверения кръг на Доган.

“Филчев довършва бакиите си до утре”, четем в "Монитор". Главният прокурор се закани да иска имунитети, не каза чии, посочва още вестникът. “Всичко може да очаквате”, предупреди обвинителят в предаването “На четири очи” по "Нова телевизия". "Дневник" препечатва цялото интервю. “Иван Григоров обеща още скандални разкрития”, продължава темата "Сега". Според шефа на Върховния касационен съд когато това стане, Филчев вече няма да е главен прокурор.

България втрещи МОК, като разпрати покани до всички негови членове, присъстващи на зимната олимпиада в Торино, за днешния ден на страната ни, пише "Новинар". Както е известно като държава, кандидатстваща за домакин на игрите през 2014 г., нямаме право да отправяме каквито и да било покани към членове на организацията.
В БОК обаче лепиха етикети с името на всеки един от членовете на МОК и оставиха цял куп покани в официалния хотел на комитета, четем още кореспонденцията на специалния пратеник на изданието в Торино. Разбрали за конфузната ситуация, от прессекретариата на международната организация събрали поканите от самите членове, които първи се били снабдили с тях.
За да си изяснят положението, от БОК се обърнаха за консултация към етичната комисия, която преди година поиска изключването на Иван Славков. От там дали уклончив отговор на нашите, че могат да поканят само половината от представителите на МОК. За да не си навличат повече неприятности обаче, българските ръководители решиха да ограничат броя на поканите за днешния празник. Той ще започне в 13 ч местно време в къщата на световната асоциация на спортистите олимпийци.