Истината за комунистическия терор, мястото й в историята и в учебниците, несъстоялата се смяна на елитите в България след падането на Желязната завеса.
Това са темите, по които вестниците цитират позицията на президента Росен Плевнелиев.

„Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество”. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод 1 февруари - деня в памет на жертвите на комунистическия режим...
“Политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата”, възмущава се още президентът...” – в. „24
часа”.

„В обръщение във връзка с възпоменателната дата държавният глава посочва, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко „прекрасен“ бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи.
„Дори днес - в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата“, заявява президентът Плевнелиев.
„Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото“, категоричен е Росен Плевнелиев.
Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас...
Държавният глава заявява подкрепа и на идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към ДС на свързаните с фалита на КТБ...” – в. „Сега”.

„Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество. Това заявява президентът Росен Плевнелиев по повод 1 февруари - Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България...
Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас.
"През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея. Като човек, който не е назначил нито един сътрудник на ДС в дипломацията, в съдебната или изпълнителната власт, аз обаче ще съм последният, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити", посочва Росен Плевнелиев.
Той отбелязва, че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век. Държавният глава заявява подкрепа и на идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност на свързаните с фалита на КТБ.
"Време е веднъж завинаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим", посочва още президентът.” – в. „Дневник”

Номинирането на Меглена Кунева за министър на образованието също е сред актуалните теми на вестниците във вторник.

„Вицепремиерът Меглена Кунева договори с премиера Бойко Борисов да поеме образователното министерство и да ускори реформите, но срещу „строго антикорупционно законодателство“.
Срещата между двамата стана по желание на Кунева.
Премиерът Бойко Борисов ще внесе в сряда номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието за гласуване в Народното събрание, съобщиха от МС. Посочва се още, че Борисов приема излъчената от Реформаторския блок кандидатура на вицепремиера. От РБ излъчиха Кунeва за просветен министър в петък - ден след като министър-председателят поиска оставката на проф. Танев и екипа му.
Кунева обяснила на Борисов, че трябва спешно да бъде гласуван антикорупционният закон, изготвен от нейния екип. През есента той бе отхвърлен от депутатите, тъй като не харесаха, че се дава възможност с анонимни сигнали да се правят проверки на хората от висшите етажи на властта.
Вчера проф. Тодор Танев е депозирал в Министерския съвет оставката си като министър на образованието и науката. Същото е сторила и заместничката му Ваня Кастрева.
Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че ще каже дали тяхната парламентарна група подкрепя номинацията на Кунева след среща с нея. Патриотите искат да чуят какви са й вижданията за развитието на сектора и какви реформи смята да проведе.
От ДПС твърдо обявиха, че не подкрепят вицепремиера за образователен министър.
Все още не е ясно как ще гласуват от АБВ. Депутатите от ГЕРБ също няма да бъдат 84, тъй като Цветан Цветанов е в САЩ на молитвена закуска с Обама. Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов е на посещение в Бразилия и Аржентина с делегацията на президента Росен Плевнелиев...” – в. „Труд”.

„Гражданският съвет на Реформаторския блок е решил единодушно - нито един от петимата му депутати няма да подкрепи Меглена Кунева за министър на образованието в сряда.
Това научи "24 часа" от позицията му, приета след 3-часово обсъждане, с която медията ни разполага. Заседанието приключи преди малко.
В позицията спрямо вицепремиера и лидер на ДБГ, която нито веднъж не е назована поименно, се казва, че депутатите от ГС ще гласуват "въздържал се" за всеки кандидат, непредставил концепция. Оценява се високо постигнатото досега от министъра в оставка проф. Тодор Танев. И се отчита, че Кунева не е издигната съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидати за изборни длъжности, приети от Реформаторския блок.
На заседанието не са присъствали Станислав Иванов, който като председател на групата за приятелство на Народното събрание с Аржентина замина като част от делегацията на президента Росен Плевнелиев за Латинска Америка, и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск. И двамата обаче са одобрили всяка дума от декларацията, приета тази вечер от Гражданския съвет, която им е била прочетена лично от Гроздан Караджов.
"Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ - подчертаваме, на нито едни от тях", реагираха от пресофиса на "Движение България на гражданите" (ДБГ)...” – в. „24 часа”.

Всекидневниците отново отделят място на охраната на въздушното ни пространство и реформата в армията.

„Имаме ресурси и възможности да охраняваме въздушната си граница.
Това заяви военният министър Никола Ненчев в интервю за БТА. "Нямаме намерение да преговаряме с Турция за съвместен AirPolicing, а и не би следвало да се внасят рестриктивни клаузи, които могат да доведат и до дипломатически проблеми със съседни страни. Вече имаме сключени двустранни споразумения за трансгранични операции по AirPolicing с Румъния и Гърция, които да се задействат в определени ситуации", изтъкна той.
"Механизмът за сключване на двустранни споразумения със съответна страна-членка на НАТО е такъв, че ние имаме възможността за избор и преценка на целесъобразността. Идентифицирали сме кръг от страни-членки, с които бяха проведени първоначални разговори за сондиране на мнение по принцип. Това са страни, с които ние вече имаме традиции и опит от провеждане на съвместни учения и тренировки или пък разполагат с авиационна техника, доближаваща се по параметри до нашата. Обществото ще бъде уведомено след одобрението на партньор от страна член на НАТО за съвместен AirPolicing", продължи Ненчев.
Министърът коментира и евентуалната роля на съюзническите самолети в българското небе: "Тяхното присъствие гарантира, че можем да реагираме при много по-сложни атаки по въздух. А рискове за това, както беше оценено по време на срещата на високо равнище в Уелс, има и те са сериозни. И точно затова на тази среща беше отправена конкретна препоръка за засилване на охраната на въздушното пространство. Това вече направиха останалите държави по източния фланг на НАТО. Само България в момента не се е подсигурила по този начин".
Предложението за "водеща роля на българските Военновъздушни сили" би ограничило изпълнението на специфични задачи, обясни той.
"Приоритетно използване на българските ВВС е силно рестриктивно и такава поправка би ограничила ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия, а оттам и целия замисъл за усилена мисия по AirPolicing. Тя би регламентирала задължителен режим за приоритетно използване на нашите самолети, дори и в специфични случаи, в които съюзническите самолети биха реагирали много по-адекватно, като се има предвид по-големите им оперативни способности. Все пак смисълът на тяхното присъствие е точно, за да можем да се възползване от тези способности.
рез 2014 г., когато Румъния опита да въведе подобен режим, канадското участие беше сведено до провеждане на летателни тренировки и учения. Те не участваха в мисии по AirPolicing...” – в. „Стандарт”.

„Модернизацията на армията ще бъде една от обсъжданите теми при посещението на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев при тридневното му посещение в САЩ, съобщиха от МО. В следващите месеци се очаква да започне тръжната процедура за два ключови проекта за армията - покупката на нови изтребители и построяването на бойни кораби. Българските власти многократно са заявили, че очакват да получат една ескадрила употребявани Ф-16 на т.нар. политическа цена.
Именно Кюмюрджиев се срещна в София със зам. помощник секретарят на отбраната на САЩ Джеймс Таунсенд в края на м.г. Двамата обсъдиха "възможността за изпълняване на съвместна охрана на въздушното пространство (Air Policing), перспективите за изграждане на съвременни отбранителни способности и военноморското сътрудничество в Черно море". Според МО в САЩ Кюмюрджиев ще разговаря за работата на българо-американската работна група по въпросите на отбраната...” – в. „Сега”.

Продължаващият скандал с ваксините отново е на страниците на вестниците.

„Възможно е България да получи нови ваксини от Турция. Решението за ново дарение е на Министерския съвет от 14 декември миналата година и предвижда България да получи нови 40 000 дози петвалентна ваксина. Срещу това страната ни ще дари на южната ни съседка 1 млн. дози ваксина срещу туберкулоза.
"В момента имаме доставени ваксини, които ще стигнат за задължителната имунизация на децата до края на април. Обществена поръчка за набавяне на ваксини за остатъка от годината ще бъде разкрита тези дни, а междувременно правителството е подготвено да поиска нови 40 хиляди дози 5-компонентни ваксини от Турция", обяви миналата седмица пред парламента здравният министър Петър Москов.
Решението на Министерския съвет за ново дарение е "като основа за водене на евентуални преговори", каза още Москов. В него също така пише, че министърът ще подпише споразумението за дарение на българските ваксини "при условие за последващо утвърждаване". Не е ясно дали това значи, че този път дарението ще трябва да мине и през парламента. Предишното дарение от май-юни 2015 г., при което България и Турция си размениха съответно 5 млн. дози БЦЖ ваксина и 100 000 дози "Пентаксим", не мина през Народното събрание.
Първото дарение предизвика скандал и проверка на прокуратурата, която препоръча на МЗ да не допуска употребата на получените от Турция ваксини, но според тълкуванието на министерството всъщност препоръката е да не се търгува с тях, а не да не се употребяват. Те обаче далече преди това бяха раздадени на личните лекари. Междувременно стана ясно, че на обявените от МЗ търгове се яви производител на ваксини и от министерството твърдяха, че са осигурени почти всички задължителни имунизации за тази година. Оказва се обаче, че засега това не е така.” – в. „Сега”.

„Здравният министър Петър Москов ще бъде изслушван в парламента в петък по повод дарените от Турция ваксини "Пентаксим".
По инициатива на БСП 66 депутати са се подписали, за да свикат дебат в пленарна зала.
"С него искаме официално да приключим темата с ваксините", коментира социалистът Емил Райнов. След това социалистите ще изчистят мотивите си за вот на недоверие към кабинета за политиката в здравеопазването.
"След дискусията по ваксините в петък могат да се появят нови мотиви. Именно това е и целта на изслушването", уточниха от "Позитано" 20. Още не е ясно дали социалистите ще получат подкрепа за вота. Те чакат позиция на БДЦ.
"Споделяме голяма част от аргументите на БСП за вота на недоверие за здравната политика", каза вчера Хасан Адемов (ДПС)."Проблемите не само не се решават, а се задълбочават. Решенията, които се предлагат, създават сериозни притеснения", посочи той.” – в. „Стандарт”.

Рисковете от епидемията на вируса зика също са сред темите на всекидневниците.

„Засега в България няма опасност от разпространение на вируса Зика в България. Той се разпространява от комари, така че трябва да се внимава с тях, заяви пред БНТ проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА.
Той обясни, че когато се затопли, най-ефективният начин за опазване от крвосмучещите насекоми са спрейовете, които се продават в аптеките. Професорът посъветва хората да си купуват по-качествени мазила, за да отблъскват комарите.
Попитан дали пръскането срещу насекомите е ефективно, експертът обясни, че държавата отдавна не се занимава с това, а общините наемат частни фирми.
„При една кампания за по-сериозно пръскане, ще има проблем с природозащитницните, които ще кажат, че така ще се убият растенията“, добави Плочев.” – в. „Труд”.

„На този етап рискът от пренасочване на вируса зика от Южна Америка към Европа и вътрешно разпространение е твърде нисък. Това съобщават от здравното министерство на основата на доклад, който министър Москов е изискал от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
От Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм обясняват ситуацията със сезона, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването.
Ръководството на министерството е решило чрез регионалните здравни инспекции да бъдат въведени превантивни мерки за контрол.
Ще продължи проследяването на ситуацията в Латинска Америка и страната ни ще участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на СЗО...” – в. „Дневник”.

„Световната здравна организация обяви официално вируса зика за глобална опасност, съобщиха международните агенции.
Вирусът, пренасян от комари и разпространен главно в Бразилия, е оценен като опасен в световен мащаб, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в южноамериканската страна и се разпространява бързо по света, предаде "Ройтерс".
На извънредна пресконференция генералният директор на СЗО Маргарет Чан препоръча на бременните жени да отложат планирани пътувания в районите, засегнати от вируса, а ако се намират там, да използват репелент срещу ухапване от комар.
Преценката е направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН, след критиките, че досега реакциите са колебливи. В края на миналата седмица СЗО беше поставила по-слабата степен "изключително високо ниво на заплаха" от вируса. По изчисленията на организацията в пика си епидемията ще обхване между 3 и 4 милиона души по света,
Мнението на експертната комисия ще даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания, посочва "Ройтерс".
В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия - увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци. То се свързва с вируса зика, но засега връзката не е напълно потвърдена.
Бразилският министър на здравеопазването Марсело Кастро каза пред "Ройтерс", че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80% от заразените хора не се проявяват симптоми.” – в. „Дневник”.