Предложение. 

"Дума":

Предлагат да падне таванът на пенсиите

 

Премахване на тавана на пенсиите и приемане на Закон за възрастното население поискаха от Инициативен комитет, председателстван от ген.-майор Васил Върбанов. Подкрепа за декларацията с исканията са заявили 19 неправителствени организации. В нея се настоява от 1 юли 2019 г. да се индексират пенсиите за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за предходните 2 години. Настоява се от 1 януари 2019 г. минималната пенсия да стане 55% от минималната заплата, както и да се актуализират пенсиите за инвалидност и трудова злополука. Инициативният комитет е подготвил петиция и организира подписка в цялата страна. Подписалите се са над 5000 пенсионери. Декларацията и подписката са внесени в Народното събрание, Министерския съвет, Президентството и Институцията на омбудсмана.

Над 52% от пенсионерите живеят в пълна бедност, 450 хил. преживяват със 164 евро на месец, а 854 хил. - със 102 евро, на прага на бедността са 600 хил. възрастни. Над 2 млн. пенсионери са със средна пенсия от 321 лв. - толкова е прагът на бедността за тази година.

 

Среща. 

"24 Часа":

Борисов разказа на посланиците от ЕС за срещата си с Путин 

 

Информация за разговорите, водени при последните визити, е дал министър-председателят Бойко Борисов пред постоянните представители към ЕС на държавите членки, които пристигнаха от Брюксел в София. Сред разказаното от Борисов били и разговорите му с руския президент Владимир Путин.

"На най-тежкото място сме в Европа - имаме огромна сухопътна и морска граница с Турция. Имаме преградно съоръжение, харчим немалко пари, но гарантираме външната граница на ЕС", заявил Борисов според съобщение от правителствената пресслужба. Премиерът посочил, че трябва да продължим усилията за приобщаването на страните от Западните Балкани. И определил срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София като много успешна за това, че всички държави се убедили в необходимостта от евро-атлантически път на страните от региона.

 

БДЖ. 

"Сега":

Кредитори запорираха сметките на БДЖ - "Пътнически превози"

 

Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози, предаде БНТ. Причината за запора е, че дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга.

Направен е запор на дъщерното дружество на холдинг БДЖ - БДЖ - "Пътнически превози" за 40 милиона лева, каза пред БНТ Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията . Запорът е частичен, уточни Занчев, както и че е направен миналата седмица.

"103 милиона е целият дълг, който се дължи по втората облигационна емисия за 120 милиона евро, която е емитирана през 2007 г. Ние сме изплатили част от нея и към момента Холдинг БДЖ дължи 103 милиона главници и лихви. Тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията е БДЖ - "Пътнически превози", те са запорирали техните сметки, така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари, каза Велик Занчев.

 

Кмет. 

"Дума":

Столичният "Младост" с нов и легитимен и.д. кмет

 

Сагата около кметския вакуум в столичния район "Младост" намери временното си решение след избора на арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет до завръщането на титуляря. Вчера общинските съветници в София гласуваха именно Русев да поеме функциите на арестуваната Десислава Иванчева. До избора се стигна след неразбории и неясноти около ръководенето на администрацията във втория по големина район на столицата. След задържането на Иванчева именно СОС обяви за и.д. заместника й Владимир Клисуров. Той обаче заяви, че се оттегля, а мястото му ще заеме другият заместник - арх. Румен Русев. Предизвестието му изтича следващата седмица и затова съветниците трябваше да изберат друг временно изпълняващ длъжността кмет. Оказа се, че изборът на съветниците е между арх. Русев и досегашния пиар на района Петър Кърджилов, който твърдо стои зад Иванчева. Тя обяви, че го назначава за свой заместник на мястото на другата арестувана Биляна Петрова. Заповедта й обаче се оказа незаконна. Кърджилов все пак е бил назначен за зам.-кмет от Владимир Клисуров на 30 май. За определяне на легитимните заместници на Иванчева в "Младост" в сряда в общината е имало председателски и правен съвет от юристи от няколко вуза, представители на министерства и институции, обясни председателят на СОС Елен Герджиков.

 

Проверка. 

"24 Часа":

Вътрешният министър на внезапна проверка в КАТ заради сигнал на гражданин във фейсбук

 

Внезапна проверка в столичния КАТ направи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, съобщават от МВР. Поводът за посещението беше сигнал на гражданин във фейсбук за бавно административно обслужване. "КАТ - София, е тотална щета. Има стотици автомобили, опашката стига почти до бул. "Г. М. Димитров. През задната улица няма минаване. Чаках 30 минути блокиран там", написал столичанинът.

"Това ми преля чашата", каза Валентин Радев на месечния брифинг в МВР.

При посещението си в КАТ Радев се запознал с организацията на работа на гишетата на Столичната пътна полиция. По техни данни, през последните дни се е увеличил броят на моторните превозни средства, за които се изисква регистрация. Приблизително на ден са около 1200-1400, което създава струпване на повече автомобили и отделяне на повече време те да бъдат регистрирани.