rfiАрести на бивши министри след 30 октомври

Световната банка ни критикува, че не усвояваме заемите й

Бой за салам в центъра на София

Днес се открива Международният технически панаир в Пловдив

За Владимир Димитров-Майстора, вечната хармония и срещата с върховния арбитър – Слънцето

Втора бомба за полицаи, За седмица срещу едно РПУ на София – две бомби честитки за полицаи – така “Труд” и “24” часа откриват събитията днес.

А иначе - арести на министри след 30 октомври, 30 сделки на бивши управници влизат в прокуратурата, обявява “Новинар”. Първите резултати от акцията “Чисти ръце”, която кабинетът започна, ще са ясни в края на октомври. След тази дата е възможно да има и арести на бивши министри, разкрива в интервю за вестника министърът на държавната администрация Димитър Калчев. Тогава щял да бъде готов и докладът на антикорупционната правителствена комисия. В интервюто той обаче отказва да разкрие за кои сделки става въпрос. От 18 хиляди обаче били проверени една четвърт от тях. 30 случая ще има много фрапиращи и те определено ще ви изненадат, обещава още Калчев. И като стана въпрос за приватизационни сделки – до седмица ще бъде подписан договорът за приватизацията на банка ДСК с инвестиционната банка “Джей Пи Морган”, разкрива “Труд” новините от посещението на финансовия министър Милен Велчев на срещата на Международния валутен фонд и Световната банка. Средствата от МВФ може да се ползват само опри нужда, държавата ще бъде миноритарен акционер в рисковия инвестиционен фонд, допълва някои от плановете “Дневник”.

Световната банка обаче ни критикува, че не усвояваме заемите й, бърза да уточни “24 часа”. Същата забележка сме получили и от Европейската инвестиционна банка, след като при уговорени заеми за 1 милиард долара сме усвоили само 300 милиона. Като критична точка в реформата пък оставала високата безработица и разликата между доходите в България и Европейския съюз.

Колкото до доходите на българите – Бой за салам в центъра на София – “Новинар”. Още в ранни зори изгладнели софиянци се трупаха, за да се докопат до палка шпек салам. За втори ден продуктите се раздаваха безплатно от Националния синдикат “Земеделие” срещу параф в подписка срещу властта, допълва “Стандарт” под голяма снимка. Под още по-образна снимка на протегнали ръка и блъскащи се хора пък “Труд” приглася – стотици столичани протягаха ръце за парче салам и самун хляб. Ситуацията просто ги доведе дотам, коментира вестникът, че никой вече не може да ги накара да повярват в каквото и да е.

Какво ще бъде положението след няколко години – През 2012 година средната класа у нас ще са 15-20 процента, бедните ще са също толкова. Или пък бедните може да съставляват 43 % от населението, така разединени в прогнозите си са социолозите, прогнозиращи бъдещото развитие на страната пред “24 часа”. Поводът е публикация в списание “Нюзуик”, предвещаваща как през 2012 година старци ще поемат света. Те ще са моторът на нова технологична революция, пригодена към нуждите им.

Старият континент пък щял да стане новата суперсила в икономиката, а Тони Блеър да бъде държавния ръководител на Европа. Колкото до страната – ще има конфликти, но те няма да бъдат фатални. Основният проблем ще бъде интегрирането към Европа. Положителното поне е, че интересът на великите сили да провокират конфликти на Балканите се изчерпа.

Именно липсата на конфликти и общите интереси събират 2259 филми от 42 държави, които от днес до 5 октомври ще участва на Международния панаир в Пловдив, а за по-интересното там ще получавате специална информация от РФИ-България. Броят на представените фирми надминава миналогодишния рекорд на десетилетито на най-голямото ни международно изложение, обявяват в специалното си приложение, посветено на панира “Труд” и “24” часа. Жандармерия пази панаира за първи път, отбелязва от своя страна “Монитор”. За засилените мерки за сигурност нямало конкретен повод, официалните данни дори отчитали спад на престъпността през последните две години.

За любителите на киното пък – Френският културен институт ще покаже утре Симфония на тишината на режисьора Виген Чалдранян, номиниран за “Оскар” в категорията чуждоезичен филм. За първи път в летоброенето на седмото изкуство арменска творба попада в селекцията на киноакадемията в Съединените щати, припомня “Стандарт”.

За първи път пък у нас се случва и такова чудо – опашки за картини, както отбелязва “Новинар”. Дълга опашка се изви пред “Шипка” №6, където са изложени над 200 творби на Владимир Димитров-Майстора. Тук е показан Майстора в целия му блясък, виталност и страдание, допълва “Стандарт”. А неговите картини, които все се стремят да зазвучат във вечна хармония , ни срещат направо с върховния арбитър – Слънцето.