rfi Съгласието за АЕЦ-Козлодуй рухна за по-малко от ден

Днес Соломон Паси и френският му колега Доминик дьо Вилпен ще обсъдят в Париж позициите си по евентуален удар срещу Ирак

"Всеки ден желая да тренирам моята фантазия, защото без нея съм загубен"-Емил Стойчев

Съгласието за АЕЦ-Козлодуй рухна за по-малко от ден. СДС и БСП заплашиха с вот на недоверие и съд, ако кабинетът не коригира позицията си от 26 август, така Дневник обявява скандалния развой на събитията около гласуваното от Народното събрание решение затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ да бъде обвързано с приемането ни за пълноправен член на Европейския съюз.

Парламентът унизен, кабинетът обещал да закрие 3-ти и 4-ти блок; решение на Министерския съвет пътува една седмица от “Дондуков 1” до “Дондуков 2”, кабинетът надцака Народното събрание насред Брюксел пред очите на държавния глава, продължава хрониката Труд. И така – докато българският парламент още празнуваше историческия консенсус стана ясно, че правителството вече е обещало друго на Брюксел – да затвори реакторите през 2006-та година. Което пък от своя страна разгневи президента Първанов, който е на визита в Белгия. До сряда вечерта той не беше видял текста на правителственото решение.

А на въпроса на Стандарт дали президентът вече е получил изисканата информация, енергийният министър Милко Ковачев обявява – “Не изпълнявам пощенски услуги”! Колкото до външния министър Паси и председателя на парламента Герджиков – те обявиха, че гаф нямало. “Същински скандал няма”, обявява Герджиков пред Труд. И ответната реакция на опозицията – “Симеоновски и соломонвски тарикатлъци не помагат”, отсича Румен Овчаров от БСП. А Надежда Михайлова призовава – трима министри да си ходят.

Като прати пък да брани предварително провалена кауза, кабинетът направи президента за резил насред Брюксел, убеден е вестникът. Та затова - направо да вземем да променим конституцията и президентът вече да се избира от преимера. Така поне ще научи кой кара влака. Ако обаче народът се разбунтува, не се знае, коментира Труд. Може пък премиерът да вземе да си избере и народ.

24 часа от своя страна коментира ситуацията красноречиво със снимка на Романо Проди, Гюнтер Ферхойген и Георги Първанов. Стрелка сочи към първите двама и обявява – те си знаят защо се усмихват. И за президента Пръванов – той пък знае защо е ядосан. Е, помолен да коментира реакцията на президента, Симеон отговаря – “трябва да си респектираме институциите”. /Явно има предвид да изпитваме респект към институциите/. Ако има някакво недоразумение, виновни са познанията му по български език, отбелязва Труд. Като човек се замисли малко повече над всичко, което става от известно време насам в държавата обаче, започва всъщност да си мисли, дали пък неговият български все пак не е много по-точен, отколкото допускаме.

Колкото до позицията на институциите – днес външният министър Соломон Паси ще бъде на посещение в Париж, където ще води разговори с колегата си Доминик дьо Вилпен. Двамата със сигурност ще разменят мненията си и по най-болната тема –Ирак, в светлината, както отбелязва Труд, на председателството на България на Съвета за сигурност на ООН /за справка - Труд явно пропуска, че председателството на България изтече на 30 септември, а настоящият председател на Съвета за сигурност е Камерун!/.

Колкото до френската позиция – “Франция споделя волята на Съединените щати да разрешат кризата, която заплашва всички. Но тя отказва да поеме риска от интервенция, която няма да отчита напълно всички изисквания на колективната сигурност. Затова трябва да се уважаваме един друг чрез установяването на истински диалог”, цитира вестникът становището на френския външен министър.

Колкото до българската позиция, отразена по първите страници на вестниците днес – Даваме летище за удар по Ирак – Стандарт, Подготвят даването на наши бази за удари срещу Ирак, Даваме летище за удари срещу Ирак, допълват Монитор и Дума.

Пак у нас пък депутати се обиждаха на тарикати. Парламентът създаде “Антикорупция” със скандал, 11 депутати “гласуваха” за новата комисия от чужбина, от болници и от провинцията, разкриват поредния скандал Труд и Дневник. И всъщност с обвинения в корупция, обиди на тарикати и гласуване с чужди карти – така се роди вчера парламентарната комисия за борба с корупцията. Стигна и се до искане на оставката на шефа на Парламента Огнян Герджиков, който пък наказа депутати със забележка. Или с две думи – Антимафия родена в грях, както обобщава 24 часа. А изглежда просто, че пак всичко опира да лични интереси. Защото когато имаш достъп до строго секретна информация това определено носи облаги. Особено в бизнеса, където знанието е сила, особено ако можеш да даваш информация на конкурента, допълва вестникът.

За силата на истинските неща обаче напомнят днес Труд и Дума със статиите си за юбилейната изложба на художника Емил Стойчев. И неговите три главни принципа-съвета – Всеки ден желая да тренирам моята фантазия, защото без нея съм загубен; желая да остана едно голямо дете, за да гледам на живота с неподкупни очи; и да не се пресищам от изкуството и живота, защото пълният стомах не е добър съветник.