Радио Франс Интернационал - БългарияСтефан Софиянски: Партиите готвят революция след Прага

100 000 подписа срещу правителството в деня на протестите

По данни на ООН - най-бедни са хората в Сливен и Силистра

Царската сватба: Китин и Калина вече тайно в София

Партиите готвят революция. С това предупредително заглавие излиза днес “24 часа”. След което, за да си спести многото съответни въпроси, препраща читателите си към кмета Стефан Софиянски, произнесъл въпросните твърдения вчера на сбирка в Сандански. Според Софиянски “синдикати и политически централи тренират яко, готвят се и ще видите след Прага какво ще стане”. “Софиянски обаче, който не искал “нито революция, нито полуреволюция”, потвърждава тезата си и на страниците на в. “Дума”.

“Труд” пък от първа страница уведомява в телеграфни заглавия какво се е случило “в деня на протеста”. А именно: “белите престилки в “Пирогов” с гняв мълчали край параклиса на двора”; “чучело на вицепремиера Николай Василев повело колоните от гладни и бедни добружанци”; 200 коли със запалени фарове обикаляли протестно паметника на Хаджи Димитър в Сливен”; “химици във Враца блокирали движението по път Е-79 към фериботите по Дунав”.

А в снимка от първа страница “Труд” ни показва с какъв плакат е излязъл пенсионерът от Ямбол Венелин Стоянов. И той е: “Искаме безплатни погребения”. Звучи страшно.

“Монитор” и “Дума” публикуват на първа страница снимки на чучелото на вицепремиера Николай Василев. То е дело на художника Стилиян Хаджиев от Добрич и е в естествен ръст – 160 см, а събраните край него протестни подписи били над 100 000.

От своя страна “Труд” споделя, че е чул и нещо друго от устата на Стефан Софиянски, което наподобява пък на “мини-революция”. И то е : “София щяла да остане без помияри, сиреч без бездомни кучета до изборите”, категоричен бил градоначалникът. Програмата била обезпечена ресурсно. И всичко това, както знаем, на фона на филма “За кучетата и хората, показал жестокостите по изтребленията на животни в общинска фирма “Зоомилосърдие”. “Браво, кмете. Действай”, насърчава го обаче “Труд” с думите: “След 12 години спорове, кучетата си намериха майстора. Въпреки че някои периодично облайваха проблема, а кучетата се плодяха и препикаваха все повече територии. И хапеха”

. “Дума” съзира проблемите на обществото ни в друго: над 100 000 българи се дрогират. 30 000 от тях били достигнали до 1 кантарен грам хероин, което значи, че почти няма надежда за живота им, е съобщил вчера председателят на фондация “Право на свободен избор” Владимир Качаклиев. Засега най-евтината дрога се предлагала във Варна – дозата била между 80 ст. и 1.50 лв. В Пловдив и Бургас дозата вървяла по 2.50 лв., а в София – 5 лв. “Дневник” подчертава, че ЕС свиква голяма конференция за престъпността на Балканите. По данни на британската полиция имало 5 ключови канала за проникване в ЕС: бреговете на Гърция и Испания, Балканите и два канала през Централна Европа.

В тази връзка “Монитор” подчертава, че 10 000 лв. става глобата, ако българин загуби международния си паспорт 3 път. Мярката се въвежда, обясняват от МВР, защото са зачестили опитите с наши документи да се вкарват хора в Евросъюза. Освен това 6561 българи били депортирани от ЕС след падането на Шенген, съобщава “Дума”. Най-много екстрадирани заради нелегална работа или проституция имало от Германия, Холандия, Полша и Белгия. Може би поради това, предполага “Стандарт”, 55 на сто от германците се обявяват против бързото приемане на България в ЕС (данните са от допитването “Евробарометър” на Европейската комисия”).

Изобщо днешната преса отделя не-малко място на проблемите на престъпността. “24 часа" прави специално разследване за това как бандит с 24 грабежа е успял да избяга в Гърция. Става сдума за 26 годишния Ники Рапа от Търново, живял на съпружески начала с дъщерята на известен габровски бизнесмен, наричан Песа, чийто баджанак бил също толкова известният в града бизнесмен с прозвището Бушмена.

“Монитор” връща проблемите на бедността към мизерията и дава данни от най-новия доклад за развитие на ООН. Най-бедни у нас са хората в Сливен и Силистра. Най-дълго живеят хората в Смолян, а най-кратко – в Твърдица и Крушари, където преобладава ромското население.

“Стандарт” пък се интересува от имотното състояние на управляващите и огласява данни за Милена Милотинова. Тя декларирала банкова сметка от 563 000 лв., апартамент, ателие, гараж и празно дворно място в София. Спечелила съм парите преди да вляза в политиката, твърди Милотинова, атакувана за незаконно забогатяване от съпартийката си от НДСВ д-р Здравка Панчева.

“Живеем като в рисунка на Анри Кулев”, твърди от страниците на “24 часа” членът на СЕМ доц. Георги Лозанов, като връща всичко до познатата схема: управляващите се тресат и отново бързат за промени в медийния закон, за да овладеят още по-добре националните медии. Така обаче пак ще попаднем в капана “Гоцев”, предупреждава Георги Лозанов и припомня как се забъркаха кашите в БНТ.

“Труд” и “24 часа” за пореден ден дават възможност на читателите си да поживеят в приказката за царската сватба. Според “Труд” Калина и Китин били вече в София, ала всичко се пазело в тайна. В същото време 340 безработни самоковци чистели подстъпите към Боровец. “24 часа” пък се пита “бива ли царска сватба без дар за народа?”. Още повече, че тъкмо за сватбата Симеон си получава на практика “Царска Бистрица”, където комисия на министър Калчев проверява по опис има ли ги вещите от 1946 г. Предложението на “24 часа” е: ако не друго, Симеон да даде на народа 9 почивни дни по Нова година. Така можело и да му се вдигне рейтинга. “Дневник” отбелязва, че премиерът Сакскобургготски вчера дарил на баня 1000 лв. за сватбена почерпка.

А “24 часа” решава да види нещата в дълбочина и публикува интервю с министъра на културата проф. Божидар Абрашев. “Безсилен съм само пред смъртта”, не крие оптимизма си музиковедът министър. След което “24 часа” решава обаче да уточни някои факти от действителността. И му задава следния въпрос: “Вярно ли е,че на вечеря в корейското посолство, след като е пял със своя домакин, внезапно му е извикал: “Млъкни ти си мъртъв”, тъй като такава била съдбата на героя му според либретото?”. На което министърът на културата Абрашев отговаря следното: “Това беше служебна вечеря, на която се доуточняваха дните на Корея у нас. Посланикът и съпругата му са много свързани с културата и лансирането на такива неща само може да навреди на важни за България културни договори”.

След което проф. Абрашев сам се връща към темата за съпругата си Люлина Абрашева, която, по думите му съвсем не владеела министерството на културата. Напротив, тя била човек, който се занимавал с много благотворителност, държал на семейството си, но същевременно раздавала всички пари на семейство Абрашеви, без да вдига шум около себе си. Нали човек остава в историята чрез съграденото, отбелязва в заключение министърът на културата Божидар Абрашев пред в. "24 часа”.