Радио Франс Интернационал - БългарияРуските командоси убиха над 100 заложници с неизвестен газ, българката Емилия Узунова също е загинала

Руските заложници станаха жертва на способността на две общества да водят война и на неспособността им да постигнат траен мир

Ликвидацията на Балкан е решена през април

ЕС не даде дата за присъединяване на България

Сватбата

Руските командоси убиха над 100 заложници с неизвестен газ, Москва е под силен натиск да разкрие специалната субстанция – продължава трагичната тема от последните дни "Дневник". И българска жертва в Москва, обявява от своя страна "Дума". Скриха смъртта на Емилия, приглася "24 часа". Онзи ден посолството твърдеше, че тя е жива и здрава. Същевременно здравето на обгазените се влошава, а руснаците признават за още невинни жертви, допълва вестникът. 118 заложници мъртви след акцията на спецслужбите, отбелязва "Труд".

Тези жертви са от цивилното руско население и от въоръжените чеченци. И отново продължава да има информационна завеса, не се допускат близките до болниците, отбелязва в интервю за "Новинар" швейцарската журналистка Ирена Брежня. Това, което е най-интересното в това затъмнение обаче е, че още преди седмица не другаде, а точно в Москва пристигна друга група чеченци, които не с оръжие, а с мирни искания призоваха руската армия да сложи край на геноцида в Чечения и никой не знае нищо за това. Протестиращите тогава искаха мирни преговори.

А иначе, сам по себе си тероризмът е един умишлено разигран зловещ спектакъл, а когато той се проявява в една театрална зала, тогава вече иронията е повече от очевидна, цитира "Дневник" коментар на "Гардиън". Спечелено е сражението, но не и войната, предупреждава и "Дума". А според вестника, целта на терористите не е било освобождаването на Чечения, а поставянето на Русия на колене. И всъщност театралните терористи са били деца по време на Дудаев например – те знаят геройската смърт на дедите.

Защото представете си какво значи да порасне едно дете в една съборетина, където си запушваш ушите всяка нощ, а бащата, братята ти и всички останали ролеви модели за един младеж загиват ритуално, коментира "24 часа". Ами много ясно е, че за това дете смъртта ще се превърне в пример за подражание. Тъжното обаче е, че като че ли новият век слага началото на една нова религия – религията на самоубийството. Тъжното също така е и че драмата не свършва дотук – 30 процента от оцелелите в Москва може да полудеят, споделя психиатърът доктор Красимир Иванов в интервю за вестника. И всъщност, заключава "Дневник", истината е, че московските заложници станаха жертва на конфликта между две слаби и разядени отвътре общества, достатъчно силни да водят война във всичките й измерения, но недостатъчно силни да изградят ефективен мир помежду си.

И поглед към българските новини, които поделят първата страница с трагедията в Москва – 3268 лева заплата за чиновник с участие в бордове на предприятия, 80 служители си доработват във фирми, разкрива "24 часа". Но пък всъщност странна е логиката да даваш пари, и то добри, на чиновници, които срещу заплащане да отстояват държавния интерес във фирми с държавно участие. Сякаш защитата на държавните интереси не влиза в работата им и в служебните им задължения, коментира вестникът. Защото когато фирмата е опоскана като БДЖ например, да взимаш пари от там си е чисто нахалство според вестника.

И за неясната съдба на още една компания – летците – ликвидацията на Балкан е решена през април. Действащото законодателство блокира оздравителния план, разкрива "Пари". Националният превозвач е пред ликвидация, допълва и "Труд". Или иначе казано – "Балкан" като пъпеш на бостан. На пръв поглед той изглеждал сладък и сочен, но решиш ли да откъснеш пъпеша, той се разкапва и вони, категоричен е вестникът. По този начин обаче не можело да продължава. Защото една национална компания не можела да бъде пъпеш, нито пък икономиката ни да е бостан. Дали обаче всички мислят така – вчера в Брюксел се потвърди липсата на ангажимент от страна на Европейския съюз за дата на българското членство, разкрива "Дневник". Обяснението на нашето външно министерство бе допълнено с фразата – “Евросъюзът е клуб на богати държави, които не искат да приемат бедни”. Ами, заключава вестникът, някой беше казал, че бедността е въпрос на самооценка и явно е доста прав.

Сватбата, както накратко обявява специалния си фоторепортаж "24 часа" също продължава да вълнува пресата, която излиза с всевъзможни снимки и всякаква пикантна информация. Гостите на Калина щели да дойдат на ски у нас, пък гордо отбелязва "Труд". България по телевизиите, допълва "Пари" на фона на снимка на младоженците. А "Дума" предлага на читателите си разказ за това как Калина стана Муньос.