Радио Франс Интернационал - България Президентът и Паси се помириха.

Министър Велчев внесе бюджета на CD

Вицепремиерът Паскалев подал оставка?

Скандалът между институциите, който гръмна в понеделник, продължава да отеква на страниците и на петъчните издания.

Според АФП премиерът омаловажава разногласията с президента, пише “Монитор”.

В началото на седмицата европейският министър Кунева каза, че писмото на Първанов за АЕЦ “изключително пречи”. Ден по-късно тя бе подкрепена от външния министър Паси, който напомни, че преговорите с ЕС са изцяло работа на правителството и “допълнителни импровизации са вредни” припомня изданието. Вестникът заявява, че е научил от енергийния министър Ковачев за договорката президентът и премиерът да подпишат съвместно писмо до страните от ЕС за АЕЦ. Този факт потвърди и министър-председателят преди да отлети вчера за Атина, добавя “Монитор”.

Според 24 часа президентът е запознал предварително премиера с писмото, което е изпратил до държавните глави на страните от ЕС за АЕЦ. Но премиерът отказал коментар защо не е запознал министрите с писмото, отбелязва часовият вестник.

Стига клюки, театри и сценографии, обобщава “Труд” казаното от премиера пред журналистите вчера по повод напрежението между институциите за АЕЦ.

Подемайки призива на премиера, Стандарт пише - Паси се помири с президента. Двамата обаче не сбилижиха позициите си за АЕЦ, коментират “Новинар” и “Дневник”. От Президентството не е получено официално съобщение за какво са си говорили Паси и Първанов, бърза да отбележи “24 часа”.

Преди да влезе, външният министър каза, че няма да иска прошка от Първанов. Прошки се дават на Заговезни, тиражират изданията казаното от Паси.

На излизане от Президентството Паси подчерта, че отношенията му с държавния глава са отлични, отбелязва “Дневник”.

Няма друга преговорна позиция освен правителствената, подчертава заявеното от външния министър след помирителната среща изданието. Продължаваме преговорите с позицията, която има правителството – няма друга преговорна позиция: това са преговори между правителства, отсече Паси преди заминаването си за Дания, потвърждава и “24 часа”.

Търсейки опорната точка на консенсуса в създалата се ситуация, часовият вестник цитира казаното от премиера пред АФП: “ Ние сме парламентарна република, в която изпълнителната власт се изпълнява от министър-председателя. Да твърдя, че президентът не може да се произнася, е далеч от това, което мисля и което бих казал. Смятам, че всички институции работят в защита на интереса на България.”, допълва премиерът, омаловажавайки разногласията, предава агенцията.

Това обаче не намалява шансовете на други скандални теми да заемат места по страниците на вестниците.

Вицепремиер даде оставка, заявява “Труд”, позовавайки се на сигурен източник. Вицепремиерът Паскалев подал оставка?, пише и “24 часа”, но с подчертано изразено съмнение в съобщената от депутати от НДСВ новина.

Според източници от БСП, лидерите на “Позитано” 20 били уведомени и днес щели да се произнесат.

Като мотив от напускането се сочи недоволството на бившия шеф на националното сдружение на общините от орязаните местни бюджети, главно за строителството. По предварителна договореност 100 процента данък върху доходите трябваше да остане в общините за финансиране на държавните дейности за сметка на досегашните приходи от други два данъка. Министър Милен Велчев обаче щракна с ножицата 1/3 от него, обяснява “24 часа”.

31 октомври 2002 година, 14 часа, в парламента. На първа страница на “Труд” е министър Велчев. Това е проектобюджетът за 2003 година – празно куфарче и един компакт диск, напълно в унисон с информационните технологии, описва снимката изданието. Остава българинът да повярва на финансовия министър, че този диск ще напълни джоба му, коментира вестникът.

Очевиден е основният приоритет в този бюджет – създаване на по-висока икономическа активност и достатъчен обем социални разходи, цитира “Монитор” вносителят на бюджета.

Репортери чакаха министъра пред парламента с тиква за деня на Вси светии, но той отказа да я приеме, защото почитал единствено българските традиции, изтъква “Монитор”.

Знаем ли онези, които държат будно националното ни самосъзнание, пита на свой ред вестник “Дума”. Тежко на народ, който има нужда от будители, отговаря “Стандарт”.

Мнозинството от българите не знаят какво точно се празнува на 1 ноември. Нека оставим настрана тинейджърите, предлага изданието. Те вече свързват тази дата единствено с древния келтски празник на мъртвите Хелоуин, или Вси светии и весело - страховития маскарад.

А най-важното е, че на този ден не се учи, изтъква вестникът. И само по-образованата част от хората на възраст си спомня за тържествата отпреди 1944 година. Това, че ние, българите имаме такъв празник, обикновено буди трогателно умиление.

Но тежко на народи, които постоянно имат нужда от будители. Това означава, че са сънливи по рождение, заключава “Стандарт”.