Радио Франс Интернационал - България 2/3 от дълговете на болниците опростени?

9 почивни дни по Коледа

Натуралната размяна в страната е факт

Премиерът Сакскобургготски ще говори пред френския Сенат за "изгнание и толерантност" в творчеството на Юго.

Опрощават 2 /3 от дълга на болниците. Това според “Труд” би следвало да е най-важното събитие с вчерашна дата. Ала изданието е принудено да добави: “Финков обещава, Велчев не дава”. Защото здравният министър вчера някак с лека ръка е обявил, че 60 млн. лв. от дълговете на болниците са вече опростени, но финансовият министър Милен Велчев отказал да го потвърди.

Това, което е ясно, пише “Труд”, че от началото на годината досега болниците са натрупали дългове в размер на 90 млн. лв, а до края на годината се очаква задълженията им да стигнат 120 млн. лв. Затова и “Монитор” предпочита да говори за “тайно погасяване на дълговете”.

“24 часа” предпочита да гадае колко дни ще е почивката по празниците. 9 дни – твърди изданието и чака потвърждение от днешното заседание на кабинета.

Най-вероятно правителството, пише “24 часа”, ще обяви за неработни дните по Коледа - от 21 до 26 декември. После ще се работи на 27, 28, 29 и отново ще се почива три дни за Нова година – от 30 декември до 1 януари.

“Стандарт” решава да персонализира нещата: Симеон дава 9 дни ваканция по Коледа.

Това са прогнозите за ваканцията, а какви са реалностите, пита ”Монитор” и прави първата “зимна” равносметка: “първият сняг е разбил автомобилите в София”. 107 катастрофи в столицата, 90 % от тях заради лошото време.

Улиците в София са много хлъзгави, температурите паднаха, а шофьорите не се съобразиха с това, твърдят столичните пътни полицаи. Затова, за да се мисли, средното образование ще става задължително, уведомява ни от първа страница “24 часа”. Това вече се обсъждало в ЕС, казва Адама Оуана от института за образование към ЮНЕСКО.

Ако предложението мине, уточнява зам.-просветният министър Герджиков, тогава образованието да 12 клас ще стане задължително. Но засега това не е било обсъждано.

“Труд” предлага пък да обсъдим нещо друго, което често изпускаме от поглед – натуралната размяна. Десет яйца – за чифт чорапи – това било основно икономическо правило в Ямболско, където, ако кокошките ти снасят, няма опасност да ходиш бос. Местните производители чакат амбулантни търговци да минат из селата им, за да се снабдят с промишлени стоки. В тази част на родината, пише “Труд”, яйцето е придобило статут на златен еквивалент.

Стопанин в Дряновско пък се хвалил, че разменил старата си Лада срещу 400 килограмово теле.

Затова “Труд” предлага нов индекси той е 100-мах (да се чете “стомах”). И така: 10 яйца е 1 леген; 1 юница е 4 овце, килограм картофи се сменя за 2 кг. жито.

“Това не е опасно” - заявява финансистът Емил Хърсев. Ако подарите нещо на приятел, това също е размяна, но не е сива икономика. Иначе, според финансиста, имало опасност голяма част от нашите сънародници да гладуват сериозно, защото липсват пари.

В. “Пари” пък съзира “фалстарт за новите местни данъци и такси”. Не било ясно по какъв начин се формират таксите, са заявили депутати от всички парламентарни групи.

По изясняването на някои проблеми с парите, “Труд” съобщава, че започва проверка на скъпите имоти. Първите проверени луксозни имоти от данъчните щели да бъдат в кварталите “Драгалевци”, “Бояна” и “Лозенец”.

“Идат яки сметки за тока през октомври – решава да подготвя читателите си “24 часа”. В София сумите щели да са с 60 % по-високи, заради студа и закъснялото централно отопление. И това не е всичко: парното ще поскъпва още, отбелязва “24 часа”, позовавайки се на казаното от енергийния министър Ковачев в Перник.

“Дума” още отсега вижда “дървени ваканции” и излиза на първа страница със снимка от шуменското начално училище “Илия Блъсков”. На нея виждаме как първолачета зъзнат, навлечени в якета, без да могат да пишат с посинели от студа ръце.

Обаждане за бомба пък спестило студа на първата смяна в училището по изкуствата “Сава Доброплодни”. Сигурно сигналът е дело на измръзнал ученик, шегували се родителите.

Но положението, пише “Дума”, не е за шега: 4 926 ученика в Шумен са в безсрочна “дървена ваканция” заради дължими от общината 321 000 лв. на “Топлофикация”.

“Дневник” пък съзира трескаво “забързване” в парламента, но не заради студа, а заради преговорите с МВФ. Ръководителят на мисията на фонда Джералд Шиф пристигал утре, поради което трескаво се придвижвали и изостанали данъчни закони.

“Дали две аптеки могат да ни пречат за НАТО” – недоумява пък във водещото си заглавие “Дума”. И се опитва да хвърли светлина върху образното пояснение на ген. Бойко Борисов, който заявил в Смолян, че за два от взривовете на аптеки имало съмнение, че са опит за дестабилизиране на страната преди срещата в Прага.

“24 часа” пък съзира кипеж в партийния живот. “Раздават жълти книжки в НДСВ”, пише изданието. Членовете на НДСВ били само 4 000, колкото кандидат-кметове движението трябва да представи догодина на местните избори.

След което, също на жълт фон, “24 часа” съобщава, че “Симеон ще държи реч в Париж”. Премиерът Симеон Сакскобургготски, цитира изданието правителствения говорител, ще бъде в Париж на 14 ноември, като целта на тридневната визата е 200-годишнината от рождението на Виктор Юго. Във френския Сенат премиерът ще държи реч на тема “Изгнание и толерантност”. Френските домакини подсказали, че именно Симеон Сакскобургготски е най-подходящият човек за темата, отбелязва изданието, доколкото е прекарал дълги години в изгнание...

А междувременно “Монитор” публикува подробен материал за съдбата на 150 българи, които живеят в хангар в Бордо. Те пребивават от доста време във Франция и живеят в отчайваща мизерия, цитира изданието френската преса. Българите в хангара били от Попово, Пазарджик и Пещера, говорели на турски и ромски, уточнили от нашето външно министерство.

Френският вътрешен министър Никола Саркози е обявил от трибуната на парламента, че ще разговаря с българския си колега Петканов. Според “Сюд уест” самонастаналите се в хангара в Бордо можело да изкарат там зимата.

Но, твърди “Монитор”, всичко щяло да се реши на преговорите Саркози-Петканов в края на ноември.