Радио Франс Интернационал - България Искаме АЕЦ - не Европа!

Оставаме 4 млн. след половин век.

Симеон пести от коледни картички на чиновниците.

Искаме АЕЦ – не Европа! С този призив на първа страница "Новинар" изразява объркването, което предизвикали медиите и кабинета сред хората. 62,8 % от българите предпочитат да не закриваме трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, дори това да ни коства членство, отбелязва изданието неофициалното проучване на МБМД, огласено от правителствения говорител Димитър Цонев.

Едва 8,8 на сто от българите смятат, че България ще спечели повече, ако затвори реакторите през 2006 година и веднага след това влезе в Евросъюза. 61,2 на сто са убедени, че това ще донесе повече загуби. Според Цонев обаче правилният отговор е, че съотношението на изгодите е 1 към 20 в полза на затварянето на реакторите, коментира "Новинар".

78 процента от българите не знаят колко печели България от трети и четвърти блок и че ще спечелим 20 пъти повече от влизането си в ЕС и затварянето на реакторите, отбелязва "24 часа".

“Формално има противоречие”, ако предположим, че датата на присъединяване е 1 януари 2007 година, заявява по темата пред "Труд" енергийният министър Милко Ковачев.

В момента имаме предложение на Европейската комисия за тази дата. То трябва да бъде възприето от 15-те страни-членки и да бъде потвърдено на срещата на върха в Копенхаген, обяснява министър Ковачев пред "Труд".

Важно е разговорите по съдбата на АЕЦ "Козлодуй" да се водят разумно и спокойно, казва пред "Дневник" министър Меглена Кунева. Имаме какво да чуем от нашите европейски партньори. Не знам защо в страната малко се интересуваме от това какво мислят в ЕС, учудва се тя и уверява, че няма антибългарски сценарий за атомната електроцентрала. Според Кунева проблемът е в това, че страната ни още не е започнала преговорите за финансовата помощ по изваждането от експлоатация на реакторите.

Но същевременно е създадена работна група по изчисляване на средствата, които ще съпътстват извеждането на реакторите.

Няма пречки пред България да се присъедини към ЕС освен тези, които ние сами си поставяме. Никакви други, заключава в интервюто за "Дневник" Меглена Кунева.

Изданието отбелязва и изострянето на тона на Брюксел към страните кандидатки, което дословно гласи, че 10-те не бива да “изстискват лимона до края”.

Ако страните кандидатки не проявяват достатъчно воля за компромис, рискуват да останат извън ЕС, изтъква "Дневник".

Изходни визи, ако не спрем емигрантите, подчертава "Стандарт" казаното от главния секретар на МВР Бойко Борисов. Заради шепа наши бандити в Евросъюза Бойко ни налага Шенген, възмущава се "Дума"

. В парламента и в президентството са втрещени от идеята му, отбелязва изданието.

По повод мерките "Стандарт" информира, че на утрешното си заседание правителството ще одобри промени в Закона за българските документи, които са насочени срещу нелегалните емигранти. Те предвиждат отнемане на паспорта за 2 години при нарушения зад граница.

Оставаме 4 млн. след половин век, вълнува от демографските прогнози "Стандарт". Ромите у нас се увеличили четири пъти за последните 100 години, оповестява вестникът прогнозите на ООН, цитирани и от НСИ. Те са единственият основен етнос у нас, чиито представители са се умножили пред последните 9 години, изтъква вестник "Труд".

В България вече има град, в който циганите са повече от половината население. В шуменският град Върбица 52,3 на сто от населението са роми, показват окончателните данни от преброяването през март м.г., отбелязва "Труд".

По отношение на религиозното представителство последователите на една-единствена религия са се увеличили от 1992 година насам. Това са протестантите. Броят им е набъбнал двойно и те са 42 308 души, посочва изданието.

"Новинар" пък е впечатлен от постъпка на възрастен човек, върнал 11 хиляди долара на разсеян бизнесмен. Вестникът не цитира името му, защото от радост бизнесменът забравил да попита пенсионера как се казва.

"24 часа" напомня, че Коледа наближава. Премиерът е решил тази година да не дава бюджетни пари за коледни картички от името на Министерски съвет. Който иска да изпраща поздрави за празниците, ще трябва да плати от джоба си, както щял да направи премиерът, посочва "24 часа". Миналата година разходите за изпращане на картички до институции, фирми и дори между различните служители на МС струвало 4 хиляди лева. Сега тези пари щели да се дадат като дарение на домовете за сираци и стари хора.