Радио Франс Интернационал - България Може ли да бъде замразена продажбата на БТК?

Наши села се вдигат на бунт срещу САЩ

Преходът у нас приключи

Ние не палим каменните въглища така, както трябва - Антон Дончев

БТК – Продажбата на БТК замръзва при Филчев, до 8 дни трябва да е ясно съгрешили ли са 4-мата царски министри с телекома, обявява "24 часа". БСП обмисля вот и заради БТК, допълва "Дневник". Три дни след като парламентът отхвърли исканията на ОДС и БСП за вот на недоверие към правителството заради АЕЦ "Козлодуй", пред управляващите се очертава ново политическо препятствие – този път заради приватизацията на Българска телекомуникационна компания. Причината – изнесените факти за нарушения от страна на правителството.

"24 часа" подробно изброява всички основни обвинения за по-любопитните. Зам-главния прокурор обяви вчера, че по принцип има възможност процедурата по продажбата да бъде спряна след среща с представители на ОДС, които настояват това да бъде извършено и да започне разследване на четирима действащи министри и на шефа на Агенцията за приватизация.

И коментарът на министъра на отбраната Николай Свинаров – “Или хората, които сезират главния прокурор нямат информация, или се опитват да използват неправомерно информацията, която имат”.

"24 часа" цитира жълтата депутатка Петя Божикова, която изненадващо заявява – “Ако всички обвинения на СДС са вярни, тогава целият кабинет трябва да подаде оставка”. И допълва – “Проблемите на НДСВ са много, а диалогът вътре в групата и с кабинета е прекъснат”.

Наши села пък се вдигат на бунт срещу Съединените щати. Жителите на родопските села Гълъбец и Препорец вкупом идват на протест пред сградата на американското посолство в София, отбелязва "24 часа". Те ще недоволстват от обявеното миналата седмица решение на полицията в американския град Сиатъл да накаже само с глоба от 450 долара 24-годишната Сара Поотс, предизвикала тежка автомобилна катастрофа, в която гинат двама български турци и двете им деца.

Явно за американското правосъдие животът на имигрантите не струва нищо, цитира вестникът бащата на загиналата Гюлбахар. Българската имигрантска общност в Сиатъл е възмутена от наложената смешна глоба, някои от тях се събрали на мястото на катастрофата и заедно с американски жители протестирали срещу незачитането на живота на чужденците и факта, че един човешки живот може да се оценява на 100 долара.

Колко пари пък искат партиите у нас? Партиите пак бъркат в меда, разкрива Стандарт. Искат, който дарява партии, да плаща по-малко данък, уточнява "24 часа". Хитър ход и добре премерен. Шефовете на фондации вече се пукат от завист, коментира "Стандарт". А пък пари при партии отиват – нищо ново, заключава "24 часа". Иначе е хубаво да има данъчни стимули за дарителите. Срамота обаче е, отсича вестникът, стимули да има за партийните дарители, а не за хората, които подкрепят културата или спорта например.

И така - митовете в политическия живот рухнаха. Създаде се класово общество у нас. Преходът свърши, както "Труд" обявява заключението от кръглата маса "България след прехода", на която социолози и политолози обявиха настъпването на края на прехода в България.

Това било като футболен мач - резултатът от него може и да не ни харесва, но той все някога трябвало да свърши. Краят на прехода обаче не означава и край на развитието. Но пък, както отбелязва социологът Живко Георгиев - Да, преходът е приключил, но това не е нещо добро. Защото ако в първите години след 1989-та процесите на трансформация се схващаха като движение нагоре, към върха, днес краят им е равен на достигане на социалното дъно. И, ако по принцип във фразата “Преходът свърши” е скрито подтекстуално едно оптимистично послание, трябва всъщност да се знае, че ако може да се говори за завършване, то то е в негативен план.

И в един позитивен план – шведският посланик Стен Аск ще награди тази вечер писателят Антон Дончев с едно от най-високите отличия на Швеция.

Винаги съм смятал, че българският народ по някакъв начин не желае да приеме миналото си, отбелязва в интервю за "Труд" по повод награждаването му писателят. И всъщност ние спорим върху това, което е безспорно, непрекъснато се окайваме и не използваме миналото за това, за което то служи – да дава енергия. Ние просто не палим каменните въглища така, както трябва....