Радио Франс Интернационал - България Чистка в НСС заради Гном

По коледните празници сме изпратили над 11 милиона SMS-а

В черквата българинът се спира да гледат Ада. Явно в Рая е голяма скука - Йордан Радичков

Контраразузнаването се преструктурира заради Гном, прокуратурата не откри нарушения на МВР при подслушването на генерал Атанасов, отбелязва "Дневник". Чистка в НСС заради Гном и Чистка в контраразузнаването, идентично звучат "Новинар" и "Дума".

Лек трус от поредна структурна реформа клати контраразузнаването, пък заключава "24 часа". Две направления ще бъдат закрити, а на тяхно място ще бъдат разкрити нови две. На пръв поглед нищо страшно – все едно преливаш вода от един съд в друг. Тревога обаче буди факта, че промените идват в разгара на аферата Гном. И това съвпадение именно буди въпроси, коментира вестникът. Дели те не целят да се отклони вниманието от скандала или са средство за разчистване на сметки около аферата?

Какви отгласи сред общественото мнение получават подобни афери. И ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого би гласувал българинът. 13.7% от анкетираните биха дали гласа си за НДСВ, 10.2% за СДС и 15% за Коалиция за България, цитира "Труд" последното социологическо проучване на Медиана.

Лудата игра на рейтингите – царят се срина на 5-то място, изпреварен от двама министри, БСП помпа мускули – така пък "24 часа" синтезира резултатите от изследванията през отминаващата година. И макар и сестрата на Симеон да обвини директно – “Кой го прави рейтинга, Кой плаща на социолозите”, като се сравнят данните на различните агенции се виждат три ясни тенденции – вярата в царя и управлението му пада, подкрепата за БСП се качва, СДС е като замръзнал, коментира вестникът.

А 500 и кусур дни след като царя взе властта в политическата кухня цари шизофрения – хем Симеон има още две години и половина мандат, хем мнозина гледат на него като на пътник, а на БСП – като на бъдещия победител. Или иначе казано, както "Новинар" цитира карикатуристът Доньо Донев, не влизаме в Менделеевата таблица като съединение. А откъдето и да се погледне, 2002-ра е година на чудесата, заговорите и провалилите се прогнози.

През юли 2003-та пък ни очакват големи изпитания. През март България ще има нов стратегически партньор. Не трябва да се впускаме в реализация на чужди идеи, за които няма международна подкрепа, публикува "Стандарт" предупреждението на планетите. Освен това, предупреждава в хороскопа на България Люмиер, след средата на февруари правителството може да бъде недостатъчно активно в шанса му да представи пред световната общност и обединена Европа исканията на България.

В очакване на прогнозите, как се готвим да посрещнем Нова година? 45 342-ма българи в чужбина за Коледа, 67 612- обратно у дома, така в цифри отбелязва "24 часа" празничните приготовления.

Сред по-заможните българи пък било много модно да заведеш семейството си да посрещне Нова година в Египет. Другите търсени дестинации били Португалия, Тунис, Испания, Гърция, Кипър. Нашенецът предпочитал да отмаря в топли страни, надянал шорти, обобщава вестникът

. По коледните празници пък сме изпратили над 11 милиона SMS-а , разкрива отново същият вестник. Не е имало срив в системата, уверяват от Мобилтел, Глобул и Мобиком, а само забавяне на съобщенията поради натоварения трафик. Модата за поздравяване на близките с кратки съобщения навлезе през последната година. А тази хората поздравявали още повече роднини, близки и колеги. Покрай Нова година компаниите очакват още по-голямо натоварване на мрежите си.

Нова година, която всъщност само християните посрещат на 1 януари, коментира "Стандарт". Християнският свят продължава да страда от егоцентризъм. Защото всъщност две трети от света ползва лунния календар.

И макар децата от повечето страни от света да получават подаръци за Коледа, родителите само на една четвърт от тях пресмятат летоброенето от раждането на нашия Спасител. Който за тях пък е и или обикновен пророк, или не им говори нищо, допълва вестникът. Защото те вярват в други богове и пророци.

Колкото до българина – той не вярва много-много в Бог. Той говори за Бога като за някакъв съсед или сват, който ходи на гости на имен ден и като отиде на гости, го канят вкъщи, посрещат го като важен гостенин, нагостяват го хубаво, черпят го с ракия и вино и той се прибира у дома. Българинът иска така да се среща с Бога, разсъждава Йордан Радичков пред "24 часа". А явно дяволът е най-симпатичният герой от фолклора - и всички като влязат в църквата, не гледат Рая, а се спират да гледат Ада и с ей-такива очи се пулят. Защото там пада екшън. А явно в Рая е голяма скука.