Радио Франс Интернационал - БългарияЕвропа се разцепи за Ирак

Вицове за нас заради Ирак

Путин качва Шипка на 3 март

Европа се разцепи за Ирак, оповестява "Дневник" декларацията на осем европейски държави /пет членки на съюза и три поканени да се присъединят през 2004/. С документа “Европа и Америка трябва да останат единни”, подписан от премиерите на Великобритания, Испания, Италия, Португалия, Дания, Унгария, Полша и Чехия, се подкрепя позицията на САЩ, че дипломатическото решение за разоръжаване на Багдад изтича. Декларацията извежда на преден план две заключения – за очевидно разцепление в единната досега външна политика на ЕС и оформянето на т.нар. нова Европа, отбелязва "Дневник" коментарите, които документът предизвиква в световните медии. Това понятие, обяснява изданието, произтича от неотдавнашната реплика на американския военен министър Доналд Ръмсфелд, че Германия и Франция са “стара Европа” и че центърът на гравитацията на континента се премества на изток, към новите членове на НАТО и ЕС.

Външният министър Паси отклони въпросите за декларацията на осемте и отказа коментар. Правителственият говорител Димитър Цонев оцени целта на декларацията като положителна. Чужди медии обявиха проамериканската политика на България, която властите отричат, допълва "Дневник". "24 часа" помества разпространената от световните медии новина, че България и Испания са единствените страни в СС на ООН, които са потвърдили твърдата позиция, че времето на Ирак да сътрудничи на оръжейните инспектори е изтекло. Агенция “Ройтерс” ни слага сред най-верните съюзници на Буш, подчертава "Дума". Изданието цитира извадки от публикация на немския “Зюддойче цайтунг”, според когото българският постоянен представител Стефан Тафров бил първият, който знаел какво мислят американците и го подкрепял още преди да бъде изречено.

Това е и вицът, който се разказва в кулоарите на световната организация в Ню Йорк, пише "24 часа". Затова изданието не е изненадано, че българската позиция в ООН предизвика скандал в София вчера. България уговорила ли е участие във войната, попитаха вчера репортери заместник-министъра на външните работи Петко Драганов. “Не съм упълномощен да ви го кажа”, бе лаконичният му отговор, отбелязва "24 часа". Пресконференцията на зам.-министъра се превърна в поредния опит да се изкопчи информация дали въобще кабинетът преговаря по условия, срещу които би се включила България в евентуална война срещу Саддам.

Според "Ройтерс", има такава готовност, пише "Дневник". България е готова да предложи до 150 войници. За да се отблагодари на САЩ за подкрепата, която получи поканата за членство в НАТО, София е предложила още въздушен коридор и база край Черно море, гласи още информацията. Зелена треска обхвана българските рейнджъри, посочва във връзка с подготовката "Дневник". Професионалните войници мечтаят за заплати до 3000 долара за операция в Ирак и се опасяват, че ще ги прекацат връзкари, отбелязва същото издание. “Ще се съобразим с националния интерес” огласява позицията на преимера Сакскобургготски "Труд".

Народът се запасява!, съобщава "Дума". Масово се купува сол, захар, боб, ориз и олио. Но въпросите за дълга, гаранциите за сигурността ни при евентуална война и възможностите ни за участие в следвоенното възстановяване остават, смята "Труд". "24 часа" е на мнение, че само ползата от войната би раздвижила обществото ни.

Важното е, че различията по Ирак не пречели на диалога София – Москва, изтъква часовият вестник съдейки по думите на руския външен министър Игор Иванов ”Разбираме се без думи”. Иванов и Паси ще бъдат заедно на 5 февруари в Ню Йорк, когато държавният секретар Колин Пауъл ще предостави допълнителна информация за оръжейната програма на Багдад.

Часовият вестник отделя внимание и на планираната VIP програма на руския президент Путин, който ще пристигне за 125-годишнина от Освобождението на България и независимо от времето на 3 март ще изкачи връх Шипка. Може да облекчим визовия режим с Москва, предполага "Труд". София и Москва водят преговори за ново намаляване на руския дълг към страната ни, отбелязва естеството на сегашния етап от българо-руските отношения "Стандарт". Точно този въпрос ще се реши при визитата на Путин у нас, посочва изданието.

И накрая не поради причина на някоя нова музикална творба с официално посвещение, а поради факта, че е най-коментирана личност в държавата, "Труд" помества интервю с министър Абрашев. На въпрос как вижда края на прословутите 800 дни министърът, който непрекъснато се оплаква, че настъпва змийски опашки, казва – “Със забележително социално равнище. Искам го, но не е възможно”.