Радио Франс Интернационал - България Мощна охрана за властта след убийството на президента на MG. - Версиите за убийството на Илия Павлов били 7

Как правителството реши да подкрепим втора резолюция за Ирак

"Ирак не бива обаче да се смесва с разширението на Изток"- Гюнтер Ферхойген

Губим любовта и поезията поради страха да не ги загубим - Любомир Левчев

Мощна охрана за властта след убийството на президента на MG. Спецмерките въведени след нощта на покушението, с това разкритие продължава темата за убийството на Илия Павлов и последиците от него "24 часа".

Премиерът Симеон Сакскобургготски, президентът Георги Първанов и шефът на Народното събрание Огнян Герджиков са получили още в петък вечер допълнителна охрана. Нормално било това да става при подобни драстични покушения, цитира вестникът член на Националната служба за охрана.

Ще има нови стрелби, цитира от своя страна "Новинар" прогнозата на Бойко Борисов. А иначе – 8000 въоръжени бандити шетат по улиците. Държавата накрак зарази убийствата, обявява "Дума". Е, какво изправя държавата срещу този еничарски корпус, пита "24 часа". България е малка страна и ако имаше желание в партиите и политиците, престъпността отдавна да е сведена в допустимите граници.

На практика обаче топлите връзки между бандити и полицаи от всякакъв калибър са толкова здрави, че цифрите нищо не казват или подвеждат, убеден е вестникът. Издирват 8000 опасни лица.

Версиите за убийството на Илия Павлов били 7, отбелязва от своя страна "Пари". Сред версиите били амбицията за завземане на хазартния бизнес в съседна Македония, апетитите в модния бизнес, предстоящата приватизация на държавната фирма "Булгаргаз", продажбата на сръбската държавна туристическа компания "Пътник", туристическият бизнес във Варна, както и връзки с банковото дело, разкрива подробности "24 часа".

Каквито и да са причините – Дарина Павлова предупреди – MG не се продава, отбелязва "Дума".

Видни масони пък изпращат втория по ранг масон у нас, допълва вестникът. Илия Павлов разцепи масоните, пък разкрива "Труд".

Разцепление и в позициите на България по иракската криза. Кабинетът одобри на тъмно подкрепа за нова резолюция срещу Ирак. Говорителят на Министерския съвет не може да си спомни кога е взето решението, разкрива "Дума".

Симеон: Всичко за Ирак е пресметнато. Кабинетът уведомил Първанов за позицията на посланика ни в ООН, обаче допълва "Стандарт".

Това, което остава обаче е – в кабинета не знаят кога са решили за Ирак, отбелязва "Пари". Разнобой в правителството обсъждана ли е темата за втора резолюция на ООН, приглася "24 часа". Кабинетът решил за удар.

Колкото до коментара за решението на самия Сакскобургготски дали ще гласуваме за втора резолюция – “Ще има преговори. Всичко това според момента и което се реши, когато дойде точно тази тема налице... Всичко е пресметнато. Обсъжда се, както трябва. Моля ви се. Помогнете ми всички, да не стане тука една виртуална политика, а да се придържаме към реална политика”.

България ни подкрепя, обявява обаче вместо премиера американският държавен секретар Колин Пауъл в интервю за телевизия Фокс, цитиран от "Стандарт".

А US военни в Сарафово обещали – Пазим ви, допълва "Пари".

Симеончо се учил, учил, но никой не бил чувал нещо да е изучил. Това всъщност нямало значение – за народа било по-важно не какви способности, а какви връзки има човек, пък резюмира ситуацията "Труд".

Ирак не бива обаче да се смесва с разширението на Изток, цитира "24 часа" позицията на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. На срещата си с външния министър Соломон Паси той обявил, че за него е важно да разделим темите за Ирак и разширението на Европейския съюз, защото Съветът за сигурност на ООН бил едно, а Европейският съюз – друго. На въпрос дали България може да има пречки при присъединяването си заради реакцията на някои членки за позицията ни за Ирак, Ферхойген заявил, че не знае и затова не искал да спекулира на тази тема, допълва вестникът.

Присъединяването към Евросъюза – по план, успокоява и "Труд". Засега Франция и Испания задържали затварянето на глава "Транспорт" заради проблеми със сигурността на морския ни транспорт, пояснява вестникът.

“2003-та година обаче ще е решаваща за вас, защото в доклада за тази година трябва да бъде записано, че България е започнала провеждането на успешни реформи в съдебната система”, цитира "24 часа" Гюнтер Ферхойген.

В света, в който живеем днес, обаче мярката са парите. В поезията – думата. А в утопиите човекът е мярка за всичко, споделя поетът Любомир Левчев в интервю за "Труд" по повод излизането на новата му стихосбирка “Вечерен акт”. А в живота любовта и поезията се губят най-лесно. Най-често се губят поради небрежност. Или поради страха да не ги загубиш.