RFI - България Заплаха срещу България

Бой за църквите

Почина Радой Ралин

По първите страници на вестниците днес естествено откриваме заплахата, отправена към България от ислямистка групировка, представила се като европейски клон на Ал Кайда. В изявление се казва: “Ще ви превърнем в море от кръв, ако не се изтеглите от Ирак!”.
Родните ръководители реагираха светкавично. Блиц преглед на основните изказвания откриваме в "Труд". Те звучат така:
Министърът на отбраната: “Искането не е коректно”. И пояснява, искането нямало автор и конкретни параметри. Генерал Никола Колев: “Това се очакваше”. Началникът на генералния ни щаб успокоява, че в армията още от януари са взети мерки.
Генерал Чобанов обаче приканва: “Трябва да свикнем, че сме във война”. Шефът на НСС предупреждава гражданите да бъдат спокойни, но бдителни. Главният секретар на МВР Бойко Борисов също е категоричен, че необходимото е направено. А президентът отсече: “Няма да отстъпим пред терористите”.

Как да се приеме заплахата? "Стандарт" търси мнението на полк. Цвятко Цветков, който е бивш главен секретар на МВР в правителството на Жан Виденов и експерт е по въпросите на националната сигурност. Според него на всяка заплаха от този род трябва да се гледа сериозно, като успоредно с това се проверява много внимателно. Ако заплахата е автентична, това е фактически вече трети ход от страна на терористичните групи на Заркауи с наказателна цел спрямо България, посочва той. Разликата е, че в този случай вече има и условие, което зависи единствено и само от българската страна - изтегляне на войските ни от Ирак.
Докато при предишните две акции - нападението срещу базата в Кербала и кризата със заложниците, бяха поставени условия, които не зависеха от нас. На въпрос на "Стандарт" подготвени ли сме за подобно нещо, бившият главен секретар на МВР отговаря, че не е настроен оптимистично. Давайки за пример Кербала и заложниците, Цвятко Цветков заключава, че няма стройна организация на българските сили и средства на институциите.

В редакционен коментар "Стандарт" пише: “Има страшно, дори е неизбежно!” Вестникът посочва, че в крайна сметка в Ирак може да бъде създадена държава. Това обаче може да не стане, ако силите на световната антитерористична коалиция се изтеглят от Ирак.
Всъщност това е и главната цел на терористите. Как? Като тероризират всички държави в нея. Успяха с Испания. Успяха с Филипините. Сега е ред на Източна Европа. Полша, Чехия, България. Това означава, че ще ги ударят. И всеки български политик, който говори глупости, че това няма да се случи, извършва национално предателство, категоричен е "Стандарт". Но големият въпрос за нас е готови ли сме да платим цената на собствената си свобода.

Пред "Труд" директорът на Института за социални и политически анализи Нансен Бехар изразява мнението, че ударът на терористите най-вероятно ще е извън територията на страната ни. Това може да е посолство или ще има нови отвличания. Нансен Бехар се аргументира с малките размери на България, където поради тази причина е трудно да се организира мащабна акция.
Професор Бехар обаче обръща внимание на друго. Той предлага да се създаде морален кодекс на журналиста. На първо място той би трябвало да определя какво да е поведението на медията и на съответния журналист. Освен това не бива да се допуска отъждествяване на терористите с нациите, към които принадлежат. В кодекса, според Нансен Бехар, трябва да залегне и условие, при което медиите да не предлагат конкретни начини за регулиране на един или друг конфликт, ако се доберат до определена информация.

Отново в "Труд" четем интервю с шефа на европейското бюро на телевизия "Ал Джазира". Ахмад Камел признава, че в телевизията всеки ден се получават касети с различни съобщения от страна на групировки.
Европейският началник на "Ал Джазира" критикува българската политика при решаването на кризата с нашите заложниците. Ахмад Камел е на мнение, че външният ни министър Соломон Паси не е уцелил точния момент, за да заяви, че България няма да промени политиката си в Ирак. Това всички го знаели, и такива искания не били налице. Директорът на европейското бюро на катарската сателитна телевизия заявява, че са били загубени някои възможности да се помогне на заложниците, като например да се покаже, че България не е имала много начини да каже “не” на американците.

В редакционния си коментар "24 часа" пише: “Властта спокойна, а народът уплашен”. Според изданието държавните институции трябва да покажат, че бдят над народа си и са готови да дадат светкавичен отпор на терористите. Защото знаем, че терористите нямат навика да предупреждават много-много.

"Виж" на свой ред посочва най-рисковите места в столицата. Това са Централна гара, метрото и НДК. Екип на изданието установил засилено полицейско присъствие около гарата. В метрото също били взети допълнителни мерки за сигурност. Другите потенциално опасни звена според "Виж" са пазарите, дискотеките, театрите, кината и учрежденията, където ежедневно се събират стотици софиянци. Осигурена била охраната на курортните комплекси, големите промишлени предприятия, летището и пристанището на Бургас. Няма конкретни заплахи и срещу атомната ни електроцентрала.

"Дневник" задава по-глобалния въпрос: “Как Европа посреща заплахата?” И припомня, че в края на миналата седмица изтече тримесечният ултиматум, поставен от Осама бин Ладен на европейските държави да изтеглят контингентите си от Ирак. На следващия ден ислямски сайт разпространи заплахата, че Италия ще бъде потопена в кръв.
Германският изследовател на тероризма Ролф Топхофен, цитиран от "Дневник", изразява предположения, че страните в Югоизточна Европа, назовавайки поименно България, Румъния и Полша, могат да се превърнат в нови планировъчни центрове, но също и в цели на атентати. Британското разузнаване имало данни за това от подслушани телефонни разговори. Според Топхофен рискът идва от значително по-ниското ниво на сигурност в сравнение с държавите от Централна Европа, както и разпространената корупция и организираната престъпност.

И другата голяма тема от вчерашния ден. Полицаи прогониха свещениците от Алтернативния синод на софийския митрополит Инокентий от около 250 църкви в цялата страна вчера. По този повод "Монитор" коментира: “Законът решава битката между Бога и Мамона”. В редакционната бележка четем: “Сагата с църковните имоти най-сетне може би ще приключи. И ще даде възможност на духовниците да се занимават с това, за което са призвани, а не със светски неща. Българите имат нужда от вяра и от Църква, която да я отстоява”.

А “Радой Ралин вече се гневи на небето”, пише "Труд". Българският Езоп издъхна на 81 години. Това се случи вчера след месеци борба с рака. От страниците на изданието Недялко Йорданов е убеден: ” Знам, че сега ще се излеят куп слова в негова възхвала. А Радой Ралин само ще се мръщи отгоре и ще си казва: “Какво доживях, Господи!” .