ДПС не дава “Булгартабак”
46% от българите взимат под 100 лв.
Продават земя на чужденци

ДПС не дава “Булгартабак” за 200 милиона евро, обявява “Труд”. Партньорът Доган даде шах на Царя с “Булгартабак”. Поредният скандал с тютюневия холдинг е отрицателен сигнал към инвеститорите, отбелязва във водещото си заглавие "Пари". И коментира – Ахмед Доган постави в шах премиера с искането да спре приватизацията на Булгартабак холдинг няколко месеца преди изборите. Симеон Сакскобургготски обаче също не е случаен играч и който смята, че той ще остане длъжник на лидера на ДПС, явно се лъже. Едно обаче е сигурно, категоричен е “Пари” – Булгартабак отново няма да бъде продаден. Той ще бъде прехвърлен като горещ кестен на следващите управляващи. А проблемите с тази сделка според анализаторите създават негативен имидж на българското правителство като приватизатор. А от страниците на "24 часа" Лютви Местан успокоява – Булгартабак няма да разклати съюза ни с НДСВ.

И поглед към политиката на коалицията по отношение на бедността – 46% от българите взимат под 100 лева. Над 70 на сто не са си купили нищо през миналата година, обявява Телеграф. 19 общини – богати, 30 – в мизерия, чертае от своя страна картата на бедността у нас "Монитор". И уточнението на "24 часа" – София и Варна са с най-малко бедни. Населението в над една четвърт от общините в страната тъне в мизерия. Те образуват така наречените гнезда на бедност. Това показвала картата на бедността, която бе представена от министъра на труда и социалните грижи Христина Христова, допълва “Монитор”.

И към тези, които разполагат с достатъчно пари – Продаваме земя на чужденци, обявява “Стандарт”. Променят Конституцията, чужденци купуват земите ни, отбелязва “Телеграф”. Радост в Парламента – продаваме земя на чужденци, допълва “Пари” на фона на снимката на депутата от ОДС Асен Агов, който с жестове мотивира колегите си да подкрепят промените в Конституцията. Народното събрание прие на първо четене поправката, която позволява продажбата на земя на чужденци, допълва “Пари”. “Монитор” от своя страна избира да публикува снимка на радващата се на резултата от гласуването зам-председател на Парламента Камелия Касабова. И отбелязва – изборите ще решат споровете за земята. И припомня в какво точно е състояха споровете около промяната в Конституцията. Спорът не е дали гражданите и фирмите от страните-членки на ЕС да получат правото да купуват земя в България. Всички партии в парламента са съгласни, че ще го получат – изисква го правилникът на ЕС. Спорът е за останалите държави, които са извън ЕС – най-вече страните от Третия свят - които също получават право да купуват земя в страната ни, допълва “Монитор”.

Намесиха синове на премиера в скандал за Тракия, обявява “Пари”. Двама от синовете на Симеон стоят зад концесионера на магистрала Тракия, съобщи депутат от ОДС.

Компанията била регистринана в Лихтенщайн, тоест в офшорна зона – затова името й трябва да се оповести от анкетната комисия. Споко, Церовски, Тракия е скъпа, коментира именно по повод на анкетната комисия “24 часа”. Строителният министър Валентин Церовски не бива да се притеснява, че строежът на автомагистрала Тракия ще се оскъпи заради политическия риск от създаването на парламентарна анкетна комисия. Довършването на аутобана до Бургас и без това вече е достатъчно скъпо, коментира изданието. Според проектодоговора за концесия, километър път ще излезе около 3 милиона евро. А горе-долу толкова излиза и километър мост над Индийския океан, допълва “24 часа”. Така че разходите за депутатската анкетна комисия, макар и сериозни, ще цопнат в общите разходи за магистралата като камъче в морска шир, завършва вестникът.

Българският “Изпепеляване” ще участва в международния конкурс на София филм фест, обявява “Дневник”. За голямата награда Стела Артоа ще се състезават 12 филма. Деветото издание на феста ще бъде от 4 до 13 март, като афишът ще включва 115 игрални филма, допълва “Дневник”.