RFI - България Образованието ни е съсипано

Бялата бюлетина и контраатаката на НДСВ

За политическата реклама и праха за пране...

Закриват техникумите, обявява Стандарт. Причината - професионалните гимназии са отживелица. Те подготвят тесни специалисти, за които няма достатъчно работни места. На практика тези средни училища бълват безработни. Това станало ясно на семинар за реформата в средното образование.
Закриване на професионалното обучение или въвеждане на специализирано обучение само в 11 и 12 клас след задължителен 10, това препоръчали от Световната банка. И обяснението на нейния представител - бях в училище за асансьорни техници и се чудя как тези деца ще намерят работа, заявил Ернесто Куадра.
Отново според Световната банка – образованието ни е съсипано, отбелязва "Монитор". Качественото и ценено някога българско образование било съсипано. Освен това била отчетена бездна между селските и градските училища. Световната банка препоръча равни по качество училища, допълва "Дневник".

Дискусиите, които бяха проведени, щели да послужат да се вземе решение как да се усвоят 150-те милиона евро по заема ПАЛ-3, който ни отпусна Световната банка.
Ами – язък ни за ученето и за славата ни на учени глави, възкликва "Труд". Но задава въпроса – дали обаче това е вярно или просто Световната банка се чуди как да ни зариби за нов заем? Ако обаче са прави – за какво бяха всичките напъни за реформи, пита изданието. И ако грешката е в управленските решения – то заем няма да ни оправи. Нови управници ще трябва да изучим.

Колкото до споровете на сегашните – НДСВ отвръща на удара с бяла бюлетина, обявява "Пари". И пояснението – промените в избирателния закон, които НДСВ се кани да прокара, са на път да скарат царистите с коалиционния партньор ДПС. Една от поправките предвижда въвеждането на интегрирана бяла бюлетина, на която да са изписани имената на всичките партии, участващи в изборите. Избирателят ще трябва да определи с кръстче коя партия избира.
От ДПС обаче веднага оспориха и обявиха, че техният електорат не е подготвен да гласува по този начин и определиха намерението на НДСВ като контраатака заради "Булгартабак".

Същевременно – вдигат тарифите за партийна агитация, разкрива "Стандарт". Политиците напират да се появяват в шоу програми.
А медийни шефове признали – ще редуваме депутатски послания с прах за пране, допълва изданието. И коментира - медиите вече откровено заявяват, че политическата реклама им пречи. По време на избори присъствието на партийни лидери на екрана тормози допълнително зрители и рекламодатели, установили телевизионните каналите.
Асоциацията на радио- и телевизионните оператори вече е поискала в специално писмо Съветът за електронни медии да се произнесе дали политическите реклами по време на изборна кампания могат да бъдат извадени извън рекламните блокове. "Ако трябва да редуваме депутатски образи с прах за пране, това ще звучи смешно и нелепо. Освен ако самият политик не се съгласи да рекламира праха за пране", цитира изданието телевизионни босове.

И отново за медиите, но този път темата е медии и престъпност – необяснима мания е обзела електронните медии у нас, отбелязва "Пари" в анализа си озаглавен "Добри новини и едно погребение". След като те засипят с лавина от национални простотии, корупционни взаимоотношения и криминални всекидневности, то някой ухилен псевдооптимист водещ ще запита някой ранобуден всезнайко – Каква е добрата новина за България?
Вечерно време пък, допълва "Пари", ондулирана сладурана току ще те призове пак от тв екрана да опишеш отново добрата вест или нещо подобно за България. На това място не само гасиш телевизорчето, купено преди СССР-перестройката, но ти се ще да станеш и последовател на св. Иван Рилски и жив човек да не видиш, камо ли жив цар или награден от някого благ патриарх.
Колкото до добрата новина, че престъпността у нас намаляла – ами престъпността у нас намалява по естествен тезумно-джунглов начин, категоричен е "Пари".