RFI - България Изборите - разпределението на силите в последните дни преди вота

Големите въпроси - влиза ли "Атака"

Кой е първият вдясно и кой е третият вдясно...

Първият вдясно неизвестен до последно, изборът на половин милион българи ще е решаващ, абсолютът е невъзможен – това са обобщенията на положението преди деня за размисъл и деня на гласуването от трите от най-големите социологически агенции, съответно МБМД, Алфа Рисърч и Медиана, публикува "Пари" на вътрешните си страници, но анонсът е още на първа с голяма снимка на социолози и коментар към нея – Социолозите хвърлиха заровете.

За хората, които ги разбират тези работи, електоралната единица е проста като електрическо фенерче – коментира пак в "Пари", но в колонката на "Стършел", Румен Белчев.
Ако искаш фенерчето да светне – натискаш ON, ако искаш да си стои на тъмно – OFF. Не е много ласкателно, но и с нас работите стоят така – трябва ли да не му мислим много-много – пускат ни пиене на корем.
Ако обаче конституционно се налага да му мислим – спират ни пиенето.

"Стандарт" обаче твърди, че народът се запасява с ракия за изборите. Защото над 100 млн. бутилки алкохол ще бъдат заключени в складовете до понеделник.

Преди да сме стигнали до деня на размисъл обаче, ето още от обявеното от агенциите предизборно разположение, така както днес го отпечатват вестниците. Ако таксиджиите бяха социолози – царят остава, обявява "24 часа" и обобщава единодушието на агенциите – БСП взима властта, вътре са Атака и Костов.
Очаква се обаче сюрприз с едни 500 000 гласа – връща ни изданието и към цитираното заглавие от "Пари", че изборът на половин милион българи ще е решаващ. Очаква се 6 или 7 партии да влязат в парламента, такова нещо досега не се е случвало.

Пак от "24 часа" научаваме, че партиите били започнали взаимен тормоз, за да блокират кампанията на конкурентите си. Най-пострадали били от БСП.
Заплахи по телефона – ако гласуваш за социалистите, ще ти вземат всичко, симпатизант на ДПС в Омуртаг дори набил привърженик на столетницата, а в Благоевград червен електорат бил обискиран и задържан без заповед.

Президентът Първанов се опасява от сблъсъци в новия парламент – интервю с него можем да прочетем в "Труд".
24 часа пък има интервю с Николай Свинаров, според него думата “промяна”, повтаряна от БСП, стряска хората.

Знаците от България не са надеждни, мнението е на немския политолог Клаус Шрамая, пред Дойче веле, четем го в "Труд". Тези избори са много важни, казва Клаус Шармая, те определят образа на България пред света в контекста на членството й в ЕС.
Дясното пространство е разцепено, царят лавира насам-натам, Доган не знае надясно или наляво иска, главният прокурор иска да амнистира мръсните пари. На фона на всичко това не виждам хората да са разбрали за какво става дума.
България трябва много да внимава, за да не даде следващи поводи за съмнения в нейното европейско достойнство – съветва немският политолог.

Мисли, българино! Призовава "Труд" в редакционната си колонка. Защото дали си селянин, циганин или турчин – докато си пуснеш вота в събота за политиците ще бъдеш гражданин.
Хубаво си спомни кой колко кожи е свалил от тебе и кой като те е стригал поне не те е порязвал. За да не стане като в стария предупредителен надпис – един миг невнимание – после цял мандат умрял.

Или – още един редакционен, от "Новинар" – за тези, които харесват левите –трябва да знаете, че това, че левите имат планове, не значи, че сте част от тях.
За десните – България това си ти още не доказва, че ти си България.
За царистите, които искат да ни накарат да се гордеем с България, пък е пределно ясно, че го правим въпреки тях.
Усмихни се, България, защото, за да избираш между маскари, трябва да се научиш да сваляш маски – пише "Новинар".

И цитира друго мнение на социолозите – следващото управление ще е трудно управляемо. Труден кабинет и миш-маш в парламента, четем и в "Дневник".
И в "Дневник" намираме съвет от чужденец – в интервю британския посланик у нас Джеръми Хил казва, че следващото правителство и парламентът трябва да се хванат веднага на работа, да продължат започнатите реформи и да поправят някои пропуски (става дума най-вече за съдебната система), много е важен докладът на ЕК за това как напредват България и Румъния, който ще се появи през есента.

В същото време – отлагат сватби заради изборите, съдят шефа на Благоевград БТ за незаконно производство но цигари, Софийският университет събира по два пъти такса за изпити – тези, които са се явявали на предварителните изпити, трябва да внесат отново такса, за да продължат да участват в класирането. Над 14 000 кандидати за СУ се очакват тази година, срокът за подаване на документи е 8 юли.

Плажни пъдари грабят туристите – пише "Телеграф", ясно е за какво става дума, по плажовете у нас незаконно се събират такси за вход и за паркинг.

И още за изборите – "Сега" пише за опорочения вот, управляващите хвърлят милиони за повишаване на избирателната активност, но отказват да дадат отчет кой и защо усвоява парите.
В тази връзка – от "Стандарт" научаваме, че Димитър Цонев се е отказал от фирмите си. Това са двете фирми, които се занимават с правителствената томбола, 2А и НОА, от 6 юни те поддържат правителствения сайт за изборите. Допреди три години Цонев е бил един от тримата собственици на НОА.

И да не пропуснем големият въпрос за тези избори – според преса и агенции това е въпросът ще влезе ли Атака в парламента? Властта отпуши ксенофобията като не реши проблема с ромската престъпност, пише отново в "Стандарт" Георги Готев и на запад има крайни националисти, но на Балканите те си играят с огъня.
Или – както коментира "Новинар" – това че някой ти размахва пречупения кръст няма да помогне да разкараш кръста на бремето да живееш в родината си.