RFI - България Ураган, петрол, цени, инфлация

Вдигат минималната заплата, пръскат срещу комари, проверяват кой за какво си харчи помощите

Мръсни ли са парите на Васил Божков, Георги Илиев, Тодор Табаков, пита Христо Стоичков

Ураган вдигна петрола с още 5 долара, четем на първа на "Дневник", Катрина прогони милион и половина, пише "Новинар" по същата тема – ураганът Катрина, който вчера достигна бреговете на Ню Орлиънс, щата Луизиана.
Петролът с абсолютен рекорд, очакваме инфлация, обобщава "Пари". Експерти твърдят обаче, че това не е пределът и някои очакват цени до 100 долара за барел. Такива цени ще повляят негативно на бизнеса и на разходите, а оттам – и на инфлацията. Коментарът е на финансовия министър Пламен Орешарски.

За мръсните пари, държавните пари и спорта говори Христо Стоичков в интервю от Би Ти Ви, препечатано в "24 часа". Нима парите на Васил Божков са мръсни, нима парите на Батков са мръсни, нима парите на Георги Илиев бяха мръсни, реторично пита Стоичков и предлага държавата да определи бюджет за всеки клуб, по 3 млн. евро и така “няма да говорим за тези неща, за които всеки ден четем, гледаме, слушаме”.
Какво ще стане ако с Бойко Борисов се явим на президентските избори, пита още селекционерът, но уточнява все пак - “моята политика е на стадиона”. И интервю с Бойко Борисов има в 24 часа.

Ако отрежат правата на главсека, по-добре да го махнат, казва Борисов за промените в структурата на МВР, които новият министър планира. По същата тема "Сега" коментира, че амбициите на Румен Петков да е силен, а не силов министър, намеренията му за структурни промени и за орязване на правомощията на главния секретар ще доведат до напрежение в цялата система на вътрешните работи.
И "Новинар" пише за Румен Петков като за генералисимусът в МВР. Подземният свят, както и българските партии, както и българското общество, са много динамични – сравнява главният секретар в интервюто и добавя, че бандите продължават да се въоръжават, босовете не си вярват.

Да не се спекулира повече с неразкритите убийства, призовава Бойко Борисов – защото убийците на Бай Миле вече година и половина са в ареста и полицията не е виновна, че няма започнат процес.
"Пари" пък се връща към Иво Карамански – набеденият Кръстник на българската мафия, който с три присъди и две висящи дела се беше кандидатирал от затвора за депутат в 37-тото НС. Това е поредицата на вестника – Знаковите убийства. Карамански беше убит през 1998, а през 2003 убиецът му беше осъден на 20 години затвор за убийството и на доживотен затвор за опит да умъртви повече от едно лице.

И един анализ от "Пари" днес – на Антоний Гълъбов, който започва със заглавието – България – труднопроходима, развиваща се страна – и завършва с изречението - никой няма да потърси отговорност от правителството на Сакскобургготски, защото то плавно се преля в това на Станишев, а той неуморно се опитва да замете следите от предишните безобразия.

Поглед към последствията от наводненията - Тръгнаха хайки за нечестни бедстващи, съобщава "Телеграф", инспектори ще следят кой как харчи обезщетенията, които бяха отпуснати за изрично изброени домакински уреди, чаршафи и дюшеци, а някои ги харчат за аудио- или видео-техника или за каси бира. На всички, които злоупотребяват с парите за щетите от наводненията ще бъдат спирани помощите за отопление, казват от Социално подпомагане.

И за още един от ефектите на наводненията – комарите – в Пловдив броят колко комара хапят на час, пише "24 часа", така инспектори от ХЕИ ще изпитват ефекта на пръскането на собствената си кожа. Ако преди пръскането са били ухапани 10 пъти за един час, а след това – 3 пъти, значи е имало ефект.
"Новинар" пък пита "Защо ни заляха реките"? Оказва се, че вместо да се поддържат коритата на реките, кметове просто взимат пари от държавата, за които се изгребва баластра и се изсичат околните гори, но не и дърветата в реката.

"Пари" излиза със снимка на шефа на мисията на МВФ у нас Ханс Фликеншийлд и над нея – цитат от Сергей Станишев в Брюксел към Гюнтер Ферхойген – на 1 януари сме при вас. Брюксел следи работата на кабинета под лупа, пише "Сега". Изданието вижда категоричен знак от ЕС, че на този кабинет не се полагат обичайните 100 дни комфорт, докато навлезе в работата и въпреки твърденията на премиера при завръщането му вчера, че е получил едва ли не гаранции за влизането ни през 2007, според "Сега" еврокомисар отново е допуснал отлагането на членството ни – става дума за Ферхойген.

"Стандарт" съобщава във водещо заглавие за увеличаването на минималната заплата на 160 лв, а "Дневник" пита в анализ какви са възможностите за увеличаване на бюджетните заплати – и отговаря – такова увеличение означава допълнително натоварване на данъкоплатците, а е трудно да се каже каква е производителността на бюджетната сфера.

И областните управители отново са коментирани в печата. Църковен скандал за областния на Варна, пише "Сега", "Монитор" пък направо изчислява, че в ръцете на ДПС отиват 5 млрд. евро европейски пари за следващите 4 години през екоминистерството, министерството на земеделието и областните управители на София и Варна.
Според "Дневник" обаче назначаването на областните управители е най-малкият проблем, който управляващата коалиция ще създаде на обществото.