RFI - България България - ядрено сметище

Генералът на балотаж, гражданите - за смет

И някои други

Ставаме радиоактивно сметище на Европа, зрее нов скандал около АЕЦ Белене – така излиза "Пари" днес. Под заглавието пък има снимка на бели плакати с лика на намусения Стефан Софиянски и надпис с червени букви "Издирва се". Плакатите били разлепени вчера около Съдебната палата и веднага се превърнали във форум за негативни мнения за бившия кмет.
В същото време председателят на парламента Георги Пирински напомнил на депутатите, че трябва да вземат решение за свалянето на имунитета на Софиянски.

В парламента не четат папките за Софиянски, пише обаче "Труд" – с други думи нито един депутат още не е прочел въпросните папки и нито една парламентарна група не е предложила хора за комисията, която трябва да каже дали имунитетът на бившия кмета да бъде гласуван.
Вземат имунитета на Софиянски и без комисия, пише "24 часа" и цитира призива на Пирински – Ако искат, да гласуваме, но стига протакане.

А по водещата си тема "Пари" дава подробности на втора и трета. Освен разрешението на МОСВ за строеж на АЕЦ Белене – жалби срещу него днес ще гледа ВАС, в тях се твърди, че е взето при пълна непрозрачност, че не са направени необходимите разчети. От Екогласност определят като цинизъм отговорът на ведомствата, че затоплянето на водата около площадката ще създаде по-благоприятни условия за развъждане на риба, а решението за изграждане и на национално ядрено хранилище кара еколозите да се опасяват, че България ще започне да приема ядрени отпадъци и от други страни и така ще се превърне в ядрено гробище.

"Стандарт" пък излиза с препоръка на БНБ към правителството – вдигнете данъците и цените, за да се преборим с инфлацията. Защото най-важното изискване на Брюксел е инфлацията да не е повече от 4-4.5 %, което може да стане само с шоково увеличаване на акцизите от Нова година вместо от 2007. по-добре инфлация сега, не през 2008, казва Иван Искров, защото след три години тя трябва да е под 2%, за да може да въведем еврото.
Препоръката дойде от гуверньора по време на семинара Икономически и паричен съюз и новите държави членки: година след присъединяването – за него ще говорим по-късно.

"Стандарт" пише и за война между Масларова и синдикатите. Войната започнала в Русе, където социалният министър препоръчала на недоволните от увеличените цени на енергията да отидат да протестират в чужбина.
Същата препоръка върнали към нея и останалите министри от КНСБ.

Задава се нов данък – пише "Сега" – за наводненията. Така изданието съобщава за идеята да бъдат въведени задължителни застраховки срещу наводнения, земетресения и свлачища. Минималната сума, която се предлага, е 30 лв.

Такса и за куче – научаваме от "Труд". Депутатите гласуваха такса да внася всеки, който си позволява удоволствието да има домашен любимец. Такава такса е имало допреди 3 години – 11 лв. Още не се знае колко ще е сега.

За друга такса пише "24 часа" – за тази, срещу която се взима книжка без изпит, тя е 800 лв. Курсовете пестят от теория, пише вестникът и не е проблем да бъдат минати и за два дни.
Шефът на ДАИ пък споделя идеята изпитите да се провеждат с компютър, за да няма възможност за измама.

"24 часа" публикува и интервю с кандидат-кмета Милен Велчев, който твърди, че има сили да стигне до балотаж. Темата е водеща за "Монитор" и "Телеграф" – Генералът срещу останалите на балотаж, пише "Монитор", а "Телеграф" е още по-категоричен – Генералът взима София. Изданията се позовават на поръчано от тях проучване, направено от Скала, според което само 35% от софиянците биха гласували в момента, а Бойко Борисов ще събере на първия тур 32%.
Медиапул също цитира мнение на социолози, според тях има излишък на харизматични кандидати за изборите в София.

Изборите в София – много кандидати, малко идеи, коментира "Сега". Всички, с изключение донякъде на Гаврийски и Минко Герджиков, създават впечатление на неуправляеми, четем в анализ в "Дневник", който твърди, че кандидатите са продукт на специална селекция.
Медиапул и Всеки ден публикуват предупреждението на Милен Велчев по време на кампанията съперниците му да не вадят компромати срещу него – който извади компромат срещу мен, отива в съда, цитира кандидат-кметът Всеки ден.
Местните избори – сделка или не, пита от страниците на Пари Антоний Гълъбов, който твърди, че кметът е заменил граждани за смет – проблемите с боклука са класически пример затова как функционира моделът на “успелия кмет” у нас.