RFI - България Стартира надпреварата за кмет на София

Скандал в "Софийска вода" - месечни заплати по 68 000 лева

Голямо количество ракия от казан - с акциз

Стартира предизборната кампания на кандидатите, които се впуснаха в битката за София. И основното послание на всеки един от тях, изведено от "24 часа" – Велчев гони партийци от бордове.
Дончева: да скъсаме със схемата на октопода! Нейният лозунг е "Знаете, че мога"!
Венцеслав Димитров пък заяви, че ще пуска народа във Врана, допълва изданието. И още едно негово изказване, този път в "Пари" – София е в хватката на сенчестия бизнес. Димитров разкрил, че 15-20 милиона лева е струвала предизборната кандидат-кметска надпревара в София преди 2 години, но 4-5 пъти повече под формата на бизнес са получили фирмите, които са финансирали кампаниите, допълнил независимият кандидат-кмет Венцеслав Димитров.

Милен Велчев от своя страна получи необходимата според пресата подкрепа – царят се върна, за да подкрепи Велчев, разкрива "Монитор". Симеон долетял от Мадрид, специално, за да даде рамо на кандидатурата на НДСВ при началото на кампанията. И позицията на Сакскобургготски – Прави чест на Борисов, че се състезава като независим, цитира го "Монитор".

Колкото до самия Бойко Борисов и шансовете му за победа – Бойко Борисов с повече гласове от Татяна Дончева + Милен Велчев, отбелязва "Труд", като се позовава на първите социологически сондажи за надпреварата в София. За момента Борисов се радва на подкрепата на 21.8% от софиянци, Татяна Дончева – на 11.5 на сто, а Милен Велчев събира 6.8%.

Колко пък получава, този път съвсем реално – като месечно възнаграждение – шефът на Софийска вода? 68 000 лева заплата в Софийска вода, разкрива "Стандарт" във водещото си заглавие. И допълва – столичани плащат наем, ток, парно и кръчми на шефовете във фирмата. И така - 68 хиляди лева заплата получава на месец изпълнителният директор на "Софийска вода" Кевин Старлинг.
Годишно той взима 816 хиляди. Отделно дружеството му наема къща за 2200 евро месечно, разкрива "Стандарт". То покрива всички сметки за дома на семейството му в София и плаща образованието на децата му. Вестникът се позовава на разкритията на Димитър Динев, директор във фирма "Омонит", одитор на концесионера.
На пълна издръжка от "Софийска вода" са и останалите 8 чужденци в дружеството. Техният фонд работна заплата е 5.3 милиона лева. Само финансовият директор взима близо 53 хиляди лева заплата. Фантастичните суми за квартири, парно, ток, вода, храна и дори кръчми се представят като инвестиции. А софиянци ги плащат, защото са включени в цената на водата, цитира "Стандарт" обяснението на Динев. И по повод обвиненията в Софийска вода за злоупотреби - колкото до прокуратурата, заплахите с нея са доволно безсмислени, коментира Дневник. Още повече, в цялата "синджир" марка на замесените и във водната, и в боклучената концесия, е трудно да се определи кой точно не е достоен за вниманието й, допълва вестникът.

И през това време – Още санкции за народа - над 1000 литра ракия от казан – с акциз, обявява 24 часа. Ще бъдат монтирани електронни устройства върху чучурите и ще следят какво капе. Ако минеш лимита – ще плащаш ДДС и данък печалба, резюмира вестникът предложението на бюджетната комисия да се ремонтира закона за акцизите. Това официално го е поискала лозаро-винарската камара, която намерила и депутати за ремонта, допълва вестникът. И коментира – не посягайте на ракийката! Защото, който посягал на ракийката на народа всъщност посягал на свободата му, според "24 часа". Варенето на домашна ракия съвсем не било само, за да се запаси човек с пиячка за цяла година. То било истинско изкуство и дълбоко вкоренена традиция, допълва вестникът.

Кметовете на общините ще избират директорите на училищата като част от световната програма за децентрализация на образованието. Новината, цитирана от "Труд", обявил министърът на образованието Даниел Вълчев, който е в Париж и ръководи българската делегация, която участва в 33-тата генерална асамблея на ЮНЕСКО.

И през това време – 10 хиляди хлапета не стъпват в час, организират полуинтернат за учениците от първи до пети клас, цитира статистиката "Телеграф".
Това била една от идеите на новия екип в просветното министерство. Полуинтернатът щял да представлява целодневна организация – през половината време децата ще учат, през останалото – ще бъдат в занималня под наблюдение. Така освен това щяло да се намери работа за безработните учители. Друг механизъм за задържане на децата в училищата, според зам.-министър Кирчо Атанасов, били кръжоците. И той дал пример със съществуващите по соцвреме занимания с художествено слово и духова музика.