РФИ - България Еврокомисията обяви редовните си доклади за България и Румъния

Скандал за постове в коалицията

Колко струват предизборните кампании на кандидат-кметовете?

Европейската комисия обяви редовните си мониторингови доклади за напредъка на България и Румъния. Интересното обаче е, че с малки изключения темата не присъства във водещите заглавия на вестниците, а е изместена на второ или трето място по важност. И коментарите – Европа ни срази – "Дневник". ЕС яко взискателен, но не ни отлага, резюмира "24 часа".
Незабавно се оправете с корупцията и покажете, че може да се разчита на вас. Така вестникът обобщава предупреждението на еврокомисаря по разширяването Оли Рен. Ако България не се стегне, може да се вземе решение членството й в ЕС да се отложи за 2008 година, пише в доклада на ЕК, допълва вестникът.
И обобщава за какво ни пишат "слаб" – не се справяме с граничния контрол, много ниския брой застраховки, правосъдната система и борбата с корупцията.

И коментарите – не е крайно критичен, според Симеон. По-лошо е от очакваното, на противоположното мнение е Иван Костов. И резултатът - София и Букурещ с общ план за действие, допълва "24 часа".
ЕС обаче ни отделя от Румъния, отбелязва "Труд". За първи път ЕК допусна в докладите си, че България и Румъния могат да бъдат приети поотделно, допълва вестникът.
На прага на Европа ни дърпат ушите, коментира "Пари". Но – все още има шанс България и Румъния да бъдат готови за членство на 1 януари 2007 година, допълва вестникът.

За 2006 година за нашата страна са предвидени 545 милиона евро, цитира Пари ръководителя на Делегацията на ЕК у нас Димитрис Куркулас. И отново цитат на Куркулас, този път в "Монитор" – може да не видите пари. Ако България не е готова с механизмите за усвояване на европейските пари, значи няма да ги получи, цитира вестникът предупреждението на Димитрис Куркулас.

И още едно предупреждение – този път на политолога Огнян Минчев в анализ за "Труд" – край на играта на жмичка с ЕС, управляващата коалиция трябва да заработи ефективно, отбелязва Минчев.

Европейският пазар се чувства заплашен от корупцията у нас, отбелязва от своя страна "Новинар". И обобщава – дъним се и в ЕС, и в НАТО. Причината – освен критиките от страна на ЕК, НАТО също даде да се разбере, че България не изпълнява задълженията си към Алианса във връзка с модернизирането на армията.

И у нас – пореден скандал за постове в коалицията, разкрива "Пари". Лобита наддават за шеф на приходната агенция. Реформата по приходите буксува с пълна сила, въпреки че трябва да стартира на 1 януари 2006 година. Към тези проблеми се прибавя и фактът, че никой не я ръководи пряко, допълва "Пари".

И неизбежният поглед към предизборната кампания. Шестима обещаха да управляват прозрачно, разкрива "Труд" по повод подписания меморандум за открито управление на столицата. Под него сложиха подписите си кандидатите за кмет на София Бойко Борисов, Венцеслав Димитров, Милен Велчев, Минко Герджиков, Светослав Гаврийски и Татяна Дончева.
Колкото до самите кампании – Борисов с най-евтина кампания, разкрива "Монитор".
Татяна Дончева първенец по харчове за агитация, БСП обаче пазело в тайна сумата. Светослав Гаврийски надхвърлял 250 хиляди лева.
За кампанията на Милен Велчев до момента са изхарчени над 100 хиляди лева.

И прогнозите за изхода от гласуването – социолозите са разделени за това коя двойка ще отиде на втори тур, според "24 часа". И двата възможни варианта: Борисов – Велчев или Дончева – Гаврийски?.

И едно напомняне – от 24 часа – в неделя в 4.00 часа да не забравим да върнем часовниците си с 1 час назад.