РФИ - България Анализи - на обстановката, на действията, на последствията...

Осъди или ще бъдеш осъден

Управленски или емигрантски програми?

Въпреки извънредните мерки за сигурност вчера в София отново разстреляха човек от упор, пише в коментар "Дневник". МВР както винаги уточни, че той е криминално проявен, сякаш това променя съществено нещата.
След последното от знаковите убийства – това на банкера Кюлев – властта даде признаци, че смята ситуацията за сериозна и освен, че направи демонстрации по улиците, започна да си задава важни въпроси – например за генезиса и начина на функциониране на подземния свят.
В състояние ли е обаче някой да направи бърз и адекватен анализ на действията на министъра на вътрешните работи? Държавата като цяло стои зад МВР, но ако декларираната политическа подкрепа започне да се превръща в индулгенция за лошо свършена работа, отговорността ще носят всички по веригата.

МВР не е виновно, обществото е болно – обяснява вчерашното убийство вътрешният министър в сайта "Всеки ден". Тежка е констатацията, че на седмица става по едно убийство, но за последната седмица престъпността е намаляла в пъти, така министър Петков защитава извънредните мерки за сигурност, цитира го "Медиапул".
Предвид засилените мерки за сигурност, "24 часа" пък предлага на две страници указания как да се ориентираме в изобилието от униформи по улиците напоследък – само баретите не показват карта, те се легитимират устно, жандармерията пък може да ви спре само на магистрала или на Oколовръстното, т.е. извън населените места.

Темпото е едно и също – връща "Труд" към убийството – на 10 дни един разстрелян. Пилците обаче се броят наесен – в края на мандата се отчитат и резултатите от акция "Респект".

А в това време – метлата от първа на "Дневник" вчера днес е във "Труд" до заглавие Червените яхнаха метлата. А след метлата? – пита Валерия Велева в коментар. Това сме го виждали и знаем, че след Метлата и Софрата иде Провалът на властта. А защо не си вадим поука – пита още Велева.
Темата е водеща за "Монитор" – червени се сдавиха за апетитни постове, всички на ключови длъжности в приходните агенции ще бъдат сменени.

България осъдена да плати на фараона Иво Недялков – водещо заглавие на "Сега". За 12-ти път тази година държавата трябва да плаща за бавно правосъдие, този път на собственика на пирамидата "Ийст уест интернешънъл" - 3000 евро, затова, че го е държала година и 8 месеца зад решетките, без да успее да го осъди. 5253-мата, които загубиха спестяванията си в "Ийст уест интернешънъл", не бяха страна по делото – отбелязва "Сега". Осъди или ще бъдеш осъден, е лаконичният коментар на изданието.

А от страниците на "Труд" Нели Куцкова настоява да има съд и за корумпирани магистрати и да няма имунитет за всичко. Не мисля, че в близките години можем да разчитаме на качественo досъдебно производство, казва председателят на Съюза на съдиите, защото промените в следствието в последните години доведоха до проблеми, които няма ад бъдат решени дори и да се закрие изцяло. Има и проблеми с грамотността на дознателите. Но има и много хора, на които им се работи истински. При нас нещата не стават с фойерверки, а с дълъг, мъчителен и често непонятен за хората съдебен процес – обяснява съдия Куцкова.

На този фон пресата отразява посещението на председателя на Европейския парламент Жозеп Борел. Не се бойте от призраци в ЕС – тези думи на Борел извежда в заглавие "Монитор". Не се бойте от отрицателни нагласи, единственото изискване е да се изпълнят поставените цели и критерии. Никой не е тръгнал да ви отлага за ЕС – това пък е заглавието в "24 часа". Тук съм, за да ви окуража, ще дойда пак на ски в Банско, казва председателят на Европарламента.
ЕС ни вижда като Чили на Балканите – пише "Пари", който пък избира да цитира уверенията на Жозеп Борел, че не сме резерв на работна ръка.

А "Труд" коментира управленската програма на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност – това е пълното название – където е предвидено след 4 години българинът да получава 640 лв. месечно. Както и да го смятаме, пак ще си останем най-бедните в ЕС. Затова вместо ПЕИИРСО да се напъва да удвои мизерните левчета, да вземе да свие наполовина сивата икономика, така истинските заплати ще излязат на светло – препоръчва "Труд".
Иначе по-добре вместо за управленски да помислим за емигрантски програми.