РФИ - България Синът на Кадафи не вярва във вината на българките

Бойко Борисов посрещнат в общината като на сватба - с цветя, погача и боклук

За европейските животни и превоза на хора у нас

В печата днес – още пише за бюджета, за уволнения доктор Чирков и лекарския протест днес, за кредитите, потребителски и най-вече за медиците ни в Либия, защото наближава датата 15 ноември, когато либийският Върховен съд трябва да се произнесе окончателно и да потвърди или отхвърли смъртната присъда.

Не вярвам във вината на петте българки, осъдени на смърт по обвинение в заразяване на либийски деца със СПИН – тези думи на сина на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, четем в "24 часа". Ключов момент, според него, е да се намери решение и за двете страни.
"Стандарт" определя Сейф ал Ислам като влиятелния син на Кадафи. Изказването на либийския лидер е също и в "Труд", а "24 часа" добавя кратко интервю с адвокат Хари Харалампиев – според него присъдите ще бъдат отменени.

Трите варианта на делото в Либия разглежда "Дневник". А те са отлагане на делото, отменяне на присъдите и потвърждаването им. Въпреки първоначалния ужас, който третият вариант внушава, западни дипломати в Триполи твърдят, че всъщност това е по-добрият вариант за българките, тъй като ще отвори възможност за политически преговори между властите в Триполи и тези в София, Брюксел и Вашингтон.
Либия не по-малко от България иска да приключи със случая, за да си отвори пътя към възобновяване на отношенията със западните държави. Двете страни отдавна смениха острия тон, а междувременно някои от родителите на заразените деца са подали граждански искове срещу 5-те българки, делата по тях са отложени до произнасянето на Върховния съд, четем в "Дневник".

Сянката на Локърби окончателно надвисна над медсестрите ни, смята "Сега". Близостта на ключовите дати в двата процеса съвсем не е случайна, пише изданието, предлага хроника на събитията от зимата на 1998 и добавя - Роднини на жертви в Шотландия дават рамо на осъдения либийски терорист.
Ако Либия наистина иска да спаси осъдения за атентата над Локърби Меграхи, то със сигурност във вторник Върховният съд няма да произнесе “Смърт”.

Още в печата днес – Бойко Борисов вече в длъжността кмет на София. Посрещнаха новия кмет като на сватба, пише "Телеграф" на фона на снимки на духов оркестър, кукери и кметът Борисов, който целува кръст в общината.
Генералът наредил да заковат стаята му за отдих, съобщава "24 часа", наредил и зам.-кметовете да пишат оставки, макар че засега оставали. Ще се стремя да има максимална приемственост, всички ще имат възможност да се докажат с труд, казал още Бойко Борисов.
А посрещането му е било с цветя, погача и бала боклук, четем в "Сега". Не искам да не ме обичате понеже не съм от вашата партия – и тези думи от първия ден на новия кмет обикалят изданията днес.
Колкото до боклука – пише "Медиапул" – кметът Борисов ангажира държавата да търси терен на завода за отпадъци.

А днес в София лекари ще протестират заради уволнението на шефа на болница "Св. Екатерина" доктор Чирков. Продължават уточненията между него и здравния министър Гайдарски. Чирков не е професор, четем в "Стандарт" за официално писмо на ректора на Медицинска академия.
Няма проблем да напусна директорския пост, но болницата ще фалира за една година, казва самият Чирков.
Чирков поиска оставката на Гайдарски, пише "Телеграф". Въпреки скандала, кабинетът подкрепя решението на здравния министър, пише още в печата.

Друга тема с продължение в печата днес е тази за становището на СЕМ относно добрите нрави. СЕМ се извини на медиите, ще пише друг документ, под това заглавие "24 часа" разказва за срещата на представители на СЕМ и на медиите. На срещата стана ясно, че решението на Съвета не било забрана, а препоръка, но журналистите не разбрали.

И още от първа на "Труд" – в редакционната колонка четем следното: транспортното средство трябва да е построено и оборудвано така, че да предпазва от травми, стрес и страдания; да осигурява на всеки достатъчно място да заеме естествената си поза, да има достатъчно свободно пространство над главите за вентилация и достатъчно чист въздух, подът да не е хлъзгав – това е цитат от европейска конвенция за международен превоз на домашни животни, която правителството ни е приело вчера.
Маршрутките в София изпълняват само едно от всички изисквания, коментира "Труд" – да не могат животните да избягат от превозното средство.
Конвенцията е за гръбначни, така че ако тази сутрин кажете на шофьора Мууу, вместо Добро утро, може пък той да се отнесе с вас като с европейско животно.