"24 часа"

Премиерът на Радев има профил, още няма лице

Румен Радев вече е готов с повечето от служебните министри, дори за всеки пост има поне по две имена, казаха близки до екипа на новоизбрания президент. Всички те са добри експерти и при избора политическата им принадлежност била на заден план. Има изграден психопрофил на бъдещия премиер - той трябва да отговаря на някои условия, самото му име ще е символично и ще служи за представянето на Радев. Смята се, че още не е окончателно одобрен, но се говори, че най-вероятно ще е Огнян Герджиков, който се конкурирал с бившия шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров. С Воденичаров, който бе образователен министър за няколко дни в първото правителство на Борисов, са водени разговори, но няма категорично да, твърдят източници до Радев. И двамата отговаряли на профила - интелигентни, квалифицирани, умерени. Много близки до Герджиков казаха, че това е партенка. Но и от други медии са ги търсили да питат за същото. Очевидно Герджиков е набелязан от някого, ако може да вярваме на поговорката, че няма дим без огън.

"Труд"

Гражданската ↑10%, цигарите поскъпват с 10-15 ст. на кутия от 1 януари

Новата 2017 година ще е по-скъпа за шофьори и пушачи, показа проверка на "Труд". Застрахователи вдигат цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" поне с 10% през 2017 г., а енергийни експерти прогнозират бензин и дизел да поскъпнат с 3-4 стотинки при ново рязко повишение на петрола.

"Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне поне с 10% през 2017 г. Причината е, че застрахователните събития не намаляват, а застрахователите плащат все по-големи суми по щети, които не отговарят на икономическите условия и на премиите, които се събират. От друга страна, въпреки че е задължителна, все още 15% от шофьорите карат без "Гражданска отговорност", заяви пред "Труд" Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания "БулИнс".

"Стандарт"

Застрахователите с достъп до данни на МВР

Застрахователите ще могат да ползват данните от информационните масиви на МВР, което ще ускори издаването на полиците по Гражданска отговорност. През 2016 г. значително се модернизираха информационните системи на застрахователния пазар, се посочва в отчета на КФН за темите, по които е работила през 2016 г. С въвеждането на данните от талона на превозното средство автоматично се попълват и данните в полицата, което ще намали грешките и е в интерес на потребителите. По отношение на Гражданската отговорност вече функционира и база данни за предявените и изплатените претенции от всички застрахователи, което дава възможност на КФН в реално време да следи движението по всяка предявена претенции и освен това да има ясна представа за резервите на отделните застрахователи и капацитета им да изплащат обезщетения по Гражданска отговорност и Автокаско.

"Монитор"

Пръснахме 170 млн. лв. за онлайн пазар по Коледа

Близо 170 млн. лв. са похарчени за онлайн пазаруване около Коледа. Това е около 1/3 от годишния оборот в сектора, показа проучване на "Монитор". Традиционно пазаруващите електронно изхарчват близо 30% от бюджета за онлайн покупки именно преди празниците в края на годината, а българите най-често отделят по 500 лв. на година за пазар през интернет. Окончателни данни обаче на този етап не може да се дадат, съобщи Петър Ванчев, председател на Българската асоциация за електронна търговия. Той обясни още, че повече информация ще има през февруари, когато различните финансови институции ще дават данни за плащания към интернет търговци. Все пак очакванията са да има ръст в оборотите от около 10-20 на сто, посочи още Ванчев. Такива са тенденциите в последните години, прогнозите са той да се запази, като няма причина да се мисли за някакви резки промени.

"Сега"

МО и МВР харчат като за последно

Силовите министерства са лидери в харченето на пари в последния месец от годината и след оставката на правителството. На първо място е Министерството на отбраната, следвано от Министерството на вътрешните работи. Трето е Министерството на финансите. Това показват справка в Агенцията за обществените поръчки, както и отговори на различни министерства на питания на депутата Петър Славов за поръчките в месеца след оставката на правителството - от 15 ноември до средата на декември. Казусът с конкурсите в "12 без 5" стана особено интересен, след като премиерът Бойко Борисов нареди преди дни да се избягва обявяване на обществени поръчки.

"Дума"

Мажоретен миш-маш

Не е нужно човек да е специалист по конституционно право, за да съзре маса недомислия в предложеното от сценаристите на Слави райониране при мажоритарна избирателна система. Ако бъде въведено обаче, пошлото шоу удря цялата държава, защото експериментът да комбинираш "на око" разни населени места, някои да "дялкаш" на части, други да обединяваш, трети да сливаш не е като да се чекнеш на чалга сцената. Да не говорим за екзотиката около "новите избирателни списъци" и игричките с мъртвите души. А оттук и липсата на каквато и да е логика примерно защо от Видин трябва да бъдат избрани 3-ма, а не 4-ма депутати, както е сега. Или защо някъде това трябва да става с 20 гласа, а другаде с 200...

"Капитал дейли"

Митов: България спазва международните стандарти за търговия с оръжие

България спазва стриктно международните стандарти по отношение на търговията с оръжие, българската страна не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта там. Това заяви външният министър Даниел Митов в сутрешния блок на bTV по повод изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че в Сирия са намерeни оръжия, произведени в България, с изтекъл руски лиценз. Междувременно руски сапьори обявиха, че са открили оръжия и боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия, докато са разминирали и обезопасявали Алепо. През първата половина на декември в. "Труд" също изнесе информация за намерено българско оръжие в Алепо.