Избори. 

"Монитор":

Радев е петият президент, Борисов спази обещанието си-подава оставка 

Петият президент на България се казва Румен Радев. Бившият шеф на ВВС, който бе издигнат от инициативен комитет от БСП и други леви партии, печели категорично балотажа, показват резултатите от екзит половете, правени от социологическите агенции във вчерашния втори тур на избора за държавен глава. Малко след края на балотажа премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставката на кабинета още в първия работен ден на Народното събрание. Ще върне и мандата за сформиране на ново правителство, като бе категоричен, че ГЕРБ няма да участва във властта в рамките на настоящия парламент.Според предварителните данни, обявени от Маркет линкс, Алфа рисърч и Галъп, на вчерашния 13 ноември кандидатите на левицата за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова са повели на тези на ГЕРБ - Цецка Цачева и ген. Пламен Манушев, с около 13% преднина. Според различните данни подкрепата си за първата двойка са дали съответно 58,1-58,5% от избирателите, отишли пред урните на балотажа, срещу 35,3-35,7% за кандидатите на ГЕРБ. Между 5 и 6% от гласувалите са отбелязали в бюлетината квадратчето "не подкрепям никого".

 

"Сега":

Почти половината българи не искат предсрочни избори

46.8% от българите не искат предсрочни парламентарни избори

Почти половината българи не искат предсрочни парламентарни избори. Изследване на ГАЛЪП показва, че 46.8% казват, че не искат предсрочен вот, съобщи Нова телевизия. 36.7 искат да има предсрочни избори.

Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата за политическите сили щеше да е следната:

ГЕРБ 31.0%

БСП - 28.9%

ПФ - 6.8%

Не подкрепям никого - 6.2%

ДПС - 5.8%

РБ - 3.8%

 

"Труд":

Десислава Иванчева печели в "Младост"

ГЕРБ загуби битката и за кметския стол в един от най-големите райони в София - "Младост". Независимият кандидат Десислава Иванчева, която е подкрепена от партията "Нормална държава", е получила повече гласове от претендента на ГЕРБ Мария Илиева и ще е новият кмет на "Младост", научи "Труд".

Протоколите от втория тур на изборите се обработват, но източници на вестника бяха категорични, че разликата между двете е голяма.

При първия тур на изборите за кмет на "Младост" кандидатката на ГЕРБ Мария Илиева водеше с близо 8% - тя получи 12 796 действителни гласове, а Иванчева - 8660.

Над 40 000 души са отишли вчера до урните, за да дадат вота си за една от двете претендентки, сочат последните данни на ЦИК за избирателната активност към 17 ч.

 

Бедствия. 

"Дума":

Ураганен вятър нанесе щети в Североизточна България

 

Ураганен вятър нанесе щети в Севоризточна България. Керемиди и мазилки паднаха в Русе, където по данни на хидрометеорологичната станция вчера сутринта силата на вятъра бе 100,8 км/ч, а след 9 ч. се засили до 120 км/ч. Предпазните пана на строителните обекти също изпопадаха, заедно с бетонните стълбове, предназначени да ги укрепват. Някои от тях се сринаха на пътното платно и се наложи работници да бъдат извикани извънредно, за да укрепят отново паната.

Вятърът откъсна и част от светофара на булевард "Скобелев". Граждани подадоха сигнал за опасна ламарина, която почти се е откъснала от покрива на старото музикално училище. В Русе от общината призоваха хората да са внимателни, когато излизат навън, и да обезопасят елементите по балконите си.

Ураганният вятър предизвика смущения в елзахранването в няколко населени места в Русенско. За кратко нямаше ток в отделни населени места в общините Иваново и Ветово. От противопожарната служба съобщиха, че техни екипи са реагирали на сигнал за откачена ламарина от покрива на блок "Добруджа", а през нощта и вчера сутрин са отстранявали паднали клони по главния път Русе-Бяла, които са затруднявали движението.

Поради високо вълнение временно бе прекратена плавателната дейност на фериботите при граничните пунктове Свищов, Оряхово и Никопол. Движението се насочва през граничните пунктове "Дунав мост" - Видин и Русе.

Пристанище "Варна" бе затворено заради силен вятър. Силата на вятъра бе над 8 метра в секунда, а поривите му надхвърляха 13 метра в секунда.

Вятър със скорост 20 метра в секунда духаше в Силистренско. Прекъснато бе електроснабдяването в селища на Главинишката община на Силистренска област, където пожарникарите се отзоваха на 13 сигнала.

 

Оперирано. 

"24 Часа":

Оперираха детето, паднало с ховърборд в бургаски мол 

Петгодишното момченце, което падна с ховърборд в бургаски мол в събота вечерта, е било оперирано преди около час, съобщиха от МБАЛ Бургас. Ортопеди са извършили хирургическа интервенция на счупената лява ръка на малкия пациент. Състоянието на детето остава стабилно, без пряка опасност за живота. То обаче ще остане под наблюдение в отделението по реанимация, тъй като има хематом на черния дроб. 5-годишното поморийче падна от десет метра височина, пробивайки с електрически скутер стъкления парапет на втория етаж на мола. Момченцето се строполило на пода точно между щанд за чанти и сладкарница. Днес атракционът не работи, а счупеният парапет е ремонтиран, показа проверка на 24 часа.