Призив.

"Сега":

Радев: Премиер и министри да разкрият кореспонденцията си с Божков

Президентът Румен Радев призова министър-председателя Борисов и министрите от кабинета да разкрият кореспонденцията си с едрия бизнес. Това каза той пред журналисти в Шабла, където коментира и застрояването на Черноморието. Посещението му в област Добрич започна още вчера в Генерал Тошево, откъдето държавният глава коментира: "Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители."

"Този процес може да бъде спрян с елементарно действие - и премиерът, и всички министри да разкрият веднага цялата кореспонденция и характера й не само с Васил Божков, а и с едрия бизнес", заяви президентът. Той допълни, че саморазобличаването в последните дни с измамите с европейски средства, както и неформалните "свидетелски показания" отвън, уличаващи в задкулисни схеми на властта с едрия бизнес, подкопават ежедневно доверието в държавността и в управляващите.

Мерки. 

"Монитор":

Задължително с маска в тролея поне до 30 юни

Носеното на маски в градския транспорт остава задължително до края на месеца, а за всички останали закрити пространства е препоръчително. Това стана ясно, след като вчера правителството удължи извънредната епидемична обстановка с още 15 дни - до 30 юни. Решението е взето на среща с Националния оперативен щаб и на база доклад на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, от който ясно се виждало, че разпространението на коронавируса е заплаха за хората.

Именно от щаба предложиха удължаването на извънредната обстановка, заради повечето регистрирани заразени с коронавирус в последните дни. "Час и нещо умувахме с щаба", разкри премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. "Повишението на заболелите се дължи на клъстерите, по най-бързия начин ги овладяваме, без да създаваме паника и страх. Мисля, че така трябва да продължим.

Корупция. 

"Дума":

80% от българите виждат корупцията

80% от българите смятат, че в страната има корупция, сочат данни, представени от Европейската комисия. Според допитването средно 71% от гражданите на ЕС смятат същото за собствените си държави.

Всеки втори българин - 51%, и всеки трети европеец - 42%, смятат, че корупцията в страната му се е увеличила в последните 3 години. Само 23% от сънародниците ни отговарят, че тази порочна практика е намаляла. 83 на сто от сънародниците ни смятат, че не бива да се дават пари на чиновниците. Две трети са категорично против подаръците и правенето на услуги за чиновниците.

26% от българите признават, че лично са засегнати от корупция във всекидневието си.

Даването на подкупи и злоупотребата с власт у нас са най-разпространени в полицията, митниците, здравеопазването, сред държавните служители и политиците, посочват участвалите в анкетата.

Класация. 

"24 часа":

Софийският университет със 150 места нагоре в класация на вузове по света

Софийският университет се изкачва със 150 места напред в новото издание на една от най-авторитетните класации за качество на висшите училища - QS World University Rankings, за 2021 г. През тази година в списъка влизат 1000 вуза.

СУ "Св. Климент Охридски" попада в групата 601-650-о място. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното му място е най-високото до момента. През 2018-2019 г. е бил 801-1000 място, а през 2019-2020 г. се е изкачил на 751-800 мяст.

Алма матер е единственият български университет, който намира място в престижната класация. За поредна година постиженията на СУ му отреждат място сред най-добрите университети в световен мащаб, а изследователската му дейност е оценена като висока.