Акция. 

"24 Часа":

Рота полицаи окупира Галиче, кметът Чоков и още 11 в ареста 

Размирното врачанско село Галиче осъмна блокирано от стотина полицаи и жандармеристи вчера сутринта. Екипи на ДАНС и ГДБОП започнаха масови проверки и обиски по явно предварително определени къщи малко след 6 ч. Час след започване на акцията се разбра, че 12 души от селото са задържани за денонощие.

Сред тях са и скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков и по-малкият му син Мартин. Чоков бил открит в младежкия дом на селото, където го закопчали пред приятелите му, с които пирувал цяла нощ. Няколко пъти Чоков бе воден до сградата на кметството, където е бил разпитван, а от кабинета му са иззети купчина документи.

 

Бурките. 

"Труд":

Две комисии приеха законопроекта за забрана на бурките 

С 11 гласа „за”, 0 „против” и 3 „въздържал се” и парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека прие на първо четене Законопроекта за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето, придобил известност като „Закона за бурките”, предаде Фокус.

Паралелно текстовете на законопроекта бяха разгледани и в Правната комисия, където също минаха на първо четене с 11 гласа „за” и само 3 – „въздържал се”.

 

Опасност. 

"Монитор":

Бум на лаимска болест и марсилска треска

Кърлежи полазиха цялата страна, след като заради дъждовете и неокосената трева популацията им тази година е огромна. Четири случая с лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, и 13 с марсилска треска са регистрирали експертите от Националния институт за заразни и паразитни болести за по-малко от седмица.

„Кърлежите разнасят страшни болести. Причината за размножаването им са неокосените тревни площи между блоковете и дори в градинките, където играят деца“. Това съобщи за „Монитор” националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Общо 79 са случаите на лаймска болест от началото на годината до сега, което е почти двойно повече спрямо първото полугодие на 2014-а.

За седмица броят на инфектираните от кърлежи с марсилска треска се е увеличил от 8 на 13 човека. От януари до сега те са общо 47, като за цялата минала година те са едва 14.

 

Задължения. 

"Дума":

Касата дължи 175 млн. лв. за лечение на българи в чужбина

Общите задължения на НЗОК към здравните фондове на страни от ЕС за лечение на здравноосигурени българи в чужбина възлизат на 175 млн. лв. По това перо обаче касата е предвидила 60 млн. лв. за 2016 г. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 16 май. За първите 3 месеца на т.г. са разплатени 15,3 млн. лв. В момента НЗОК приоритетно плаща стари задължения, които трупат лихва след изтичането на 18-месечния безлихвен период. С Германия например е договорен план за разплащане, предстои това да стане и с Австрия. "Ние гасим стари пожари, а те постоянно идват нови и трупат лихви и ние този процес не можем да го спрем", коментира представителят на КНСБ в надзора д-р Иван Кокалов. 

 

 

Енергетика. 

"Сега":

14% от българите са енергийно бедни

Около 500 хил. лица и семейства в България, или към 14% от населението, са енергийно бедни според механизма за защита на уязвимите потребители, разработен от Министерството на енергетиката, социалното министерство и Световната банка. Изготвената схема беше официално представена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Инвестор.

По време на презентацията мерките бяха определени от комисаря по енергетиката на ЕС Мигел Ариас Канете като "крайъгълен камък" при пълната либерализация на електроенергийния пазар. Той посочи още, че в условията на конкуренцията е нужно да има защита на уязвимите потребители.

Мерките в тази насока са няколко - социална тарифа (финансови мерки), забрана за спиране на електрозахранването при определени условия, а в дълтосрочен план в помощ на уязвимите потребители ще бъдат и мерките за енергийна ефективност.

Експертите са изработили и критерии, по които ще бъдат определяни уязвимите потребители на базата на доходи, здравословно състояние и възраст.