Болести. 

"24 Часа":

С грипа "Хонконг" се очаква епидемията, срещу "Мичиган" пък сме с по-слаб имунитет

Грип от щам H2N3 - "Хонконг", може да причини епидемията у нас тази година. Това каза за "24 часа" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно "Хонконг", затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас. Дали със сигурност ще е той, или другият щам "Мичиган" (ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип - б.а.) ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията ще е в края на януари, обясни д-р Кунчев. "Дотогава ще постъпят повече материали за изследване, ще се види как върви заболеваемостта и ще се очертае кой щам се среща по-често", обясни той.

 

Срещи. 

"Монитор":

Борисов: Трябва да подобрим отношенията между ЕС и Турция

България трябва да подобри отношенията между ЕС и Турция през 2018 година, първата половина от която е председателстващ Съвета на съюза. Това посочи премиерът Бойко Борисов, който присъства на официалното откриване на обновения православен храм "Свети Стефан" в Истанбул. На церемонията заедно с него бяха патриарх Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, Вселенският патриарх Вартоломей, президентът и премиерът на Турция Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм, дипломати и общественици. В двора на т.нар. Желязна църква българи от Истанбул и съседни градове пристигнаха специално за церемонията.

"Обикновено смесените общности или изселниците се ползват за натиск, конфликт. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност.

 

Убийството. 

"Сега":

Издирваният за убийствата в Нови Искър се е самоубил

Издирваният за шесторно убийство Росен Ангелов се е самоубил, потвърди МВР. Тялото му е намерено във вила около Луково. Районът бе заварден от полицаи и военни и се претърсваше в широк периметър. Ангелов се е самоубил с изстрел в главата.

"Днес около 16ч в една от къщите беше намерен трупа. Той държеше в ръката си пистолет. Не можем да кажем към момента кога е настъпила смъртта. По описание и по дрехите можем да предполагаме, че това е издирваното лице", коментира на извънреден брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов.

Постройката, в която е открит, е в района, в който се предполагаше, че се е укривал.

 

Стипендии. 

"24 Часа":

И осмокласниците ще получават стипендии

За първи път и осмокласниците ще получават стипендии за успех. Досега с пари се поощряваше добрият успех на учениците от IX до XII клас. Сега стипендии има и за осмокласниците.

 

 

Болници. 

"Монитор":

12 общински болници с опасност от фалит

 

Най-малко 12 общински болници са пред фалит, твърдят от националното сдружение на болниците. Част от тях са натрупали много дългове.

В най-тежко финансово състояние са здравните заведения в Омуртаг, Тутракан, Белоградчик, Димитровград, Гоце Делчев и Петрич. От сдружението на общинските болници обмислят национален протест в средата на януари, съобщи БНТ.

Финансови проблеми имат и областните болници във Враца, Ловеч, Видин, Бургас и Стара Загора. Здравното министерство готви план за оздравяването им.