"24 часа"

Шест проверки преди инвалидната пенсия, старческите болести извън списъка

Въвеждането на шест комисии, орязване на парите и пенсиите на хората с увреждания, както и драстично увеличаване на бюрокрацията, за да получат помощ от държавата. Тези мерки обсъжда властта за реформа в ТЕЛК-овата система.

Идеите са част от проектите за промяна на системата за медицинската експертиза, които трябва да изготвят социалното и здравното министерство съвместно с НОИ, НЕЛК и организациите до 31 октомври. На тази база през 2018 г. ще се разработят необходимите законодателни промени. Окончателният им вариант все още не е готов, но предложенията до този момент разтревожиха хората с увреждания.

"Стандарт"

Възраждат училищата

Кабинетът направи голяма стъпка за възраждане на българските училища. Рекордните 624 млн. лева ще бъдат отпуснати за образователна инфраструктура. С тях ще бъдат обновени над 400 училища, детски градини, физкултурни салони, университети в 72 общини. 140 професионални гимназии ще имат най-модерни кабинети. Инвестицията ще подобри условията, в които учат над 250 000 деца, обясни премиерът Бойко Борисов.

"Българинът на две места свежда глава от уважение - в църквата и в училище, затова полагаме толкова усилия за ремонт на църквите и училищата", заяви Борисов. И изтъкна: "Такива пари никога не са давани и няма да се дават.

"Монитор"

Държавата спечелила за година 29 млн. лева от енергетика

Държавата е спечелила само за една година от енергетика 29 млн. лв. Това обяви във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "През 2014 г. държавната енергетика бе на загуба от 264 млн. лв. Когато поехме сектор "Енергетика", той беше в много незавидно положение, във финансов колапс, който на практика беше довел до това, че самата система беше поставена на изпитание от чисто техническо естество. Обърнахме тенденцията и в края на 2015 г. се реализира печалба от 29 млн. лв. през тези вече близо три години в рамките на настоящия кабинет на премиера Борисов, положихме изключително много усилия, за да можем да стабилизираме сектора.