24 часа

Строителните войски - създадени от Стамболийски, закрити от Бакърджиев

Преди няколко дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че концепцията му за разрешаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. В нея той предложи и възстановяване на Строителните войски.

В интервю за "24 часа" Каракачанов поясни идеята си: " Ще дам конкретно предложение. В Министерството на регионалното развитие се намира фирмата ГУСВ (Главно управление "Строителство и възстановяване" - бел. ред.). Със съдействието на социалното министерство може в техните учебни бази всички тези хора да са задължени да учат занаят и да работят. В тези трудово-учебни заведения усвояваш трудови навици, ограмотяваш се и компенсираш пропуските си до този момент..."

Какво представляваха Строителните войски, чието първоначално име е Трудова повинност?

Труд

Сняг, вятър и преспи

Обилен снеговалеж, силен вятър и преспи засипаха област Монтана в нощта срещу събота. Зимният щорм прекъсна далекопроводи и остави без електричество част от селищата в региона. През нощта навеища затвориха пътя Монтана - Лом, но до сутринта платното бе разчистено и движението възстановено.

Снежната виелица се изви още преди полунощ в петък, поривите на вятъра, носещ едновременно дъжд и сняг достигаха 65 -70 км в час, съобщиха синоптиците. Бързо натрупани преспи блокираха пътя от Монтана към Дунав, скъсаха проводници и оставиха на тъмно част от населените места в общините Якимово, Вълчедръм, Брусарци и Лом.

 

Стандарт

500 лева над заплатата за даскали в трудни школа

Учителите, които преподават в трудни училища, ще получават по 500 лева над обичайната си заплата, предвижда един от проектите на МОН за нови национални програми. Става дума за преподаватели, които се съгласят да преподават природни науки или български език в училища, които досега са имали ниски резултати по тези предмети.

Предложението е част от програмата "Мотивирани учители", съгласно която трябва да бъде създаден своеобразен корпус за бързо реагиране от опитни преподаватели, които да влязат на места, където резултатите на учениците от изпитите са на изключително ниско ниво. Те трябва да имат поне 8 години стаж в образователната система.