Иванчева. 

"Сега":

Спецсъдът отказа да освободи кмета на "Младост"

Отстраненият кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева поиска от Специализирания наказателен съд по-лека мярка за неотклонение. Молбата й е продиктувана от факта, че е насред процедура по инвитро, стана ясно от пледоариите.

Съдът обаче й отказа с аргумента, че има обосновано предположение, че е взела подкуп в особено големи размери.

Иванчева от няколко дни е в болницата на затвора.Тя и нейната заместничка бяха показно арестувани преди два месеца по обвинение в корупция.

 

Промени. 

"24 Часа":

Професор и доцент ще се става по нов, затегнат режим

Въвеждат се минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в университетите и научните организации.

Това предвиждат изменения в правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав, приети от Министерския съвет.

Сред изискванията са статии и доклади, монографии, публикувани в научни издания и др. Прилагането на закона след приемането му през 2010 г. без наукометрични изисквания към кандидатите доведе единствено до значително увеличаване на броя на хабилитираните и на присъдените научни степени, без това да допринесе за увеличаване на научната продукция и нейната значимост в институционален и национален мащаб, сочи анализът към проекта.

Проблемът бил усложнен допълнително от липсата на достатъчно строги изисквания към професионалната компетентност и обективност на членовете на журито, както и на конкретни механизми за обективен контрол.

 

Бедствие. 

"Сега":

Обявиха частично бедствено положение в три села в Ивайловградско

В три села на Йвайловградско е обявено частично бедствено положение - Ленско, Соколенци и Меден бук, съобщи БНР. Поройният дъжд, който е паднал там, както и в Симеоновград, е достигнал 100 литра на квадратен метър за последното денонощие. Придошлите реки са разрушили части от пътната настилка до село Ленско и са отворили дупки от 250 квадратни м. Поради големия водосбор пътната настилка при село Соколенци е компроментирана. Натрупани наноси и кал са затворили част от пътя. В село Меден бук пък е отнесено пътното платно в участък с дължина около 5 м. Няма пострадали хора. Аварийните екипи работят по отстраняване на повредите в електричеството на пет села.

 

Телефонни измамници. 

"Монитор":

Ало-измамници отмъкнаха 9 бона, пратили жертвата си в банята

 

Жителка на Казанлък престоя часове наред заключена в банята на апартамента си след като преди това метнала през балкона плик с 8 800 лв.

Поредната жертва на ало-измамниците получила обаждане на домашния си телефон към 10,50 часа на 26 юни. Представил се за високопоставен служител на МВР непознат мъж "обяснил" че в съседство с кооперацията й се провежда специализирана операция. Жената можела да помогне на полицаите да заловят опасните престъпници като предостави наличните в дома си спестявания. Тя обаче трябвало веднага след това да се скрие на безопасно място тъй като имало вероятност "престъпниците" да окажат въоръжена съпротива.

Обърканата и изплашена М.Н. изпълнила указанията на "криминалиста" и метнала торбичка с предварително описани банкноти около 11,30 часа. Веднага след това с 4-годишната си дъщеричка се заключила в банята и зачакала ново обаждане.Чакането продължило близо 3 часа, след което жената отишла в местното РУ "Полиция", където разбрала че е станала жертва на класическа схема.

"Докато ние се опитваме да научим възрастните да не се подават на подобни уловки ето че млада и видимо интелигентна жена се вкара в капан. Видели сме се в чудо, тези хора или не четат и не гледат телевизия или ...", коментира началникът на казанлъшкото районно Стойчо Крачолов.

 

ЧЕЗ. 

"Дума":

Гинка Върбакова поиска ускорена процедура за придобиване на ЧЕЗ

 

Пазарджишката "Инерком България" е поискала ускорена процедура за придобиване на предприятията от групата на ЧЕЗ в България. Фирмата на Гинка Върбакова е подала уведомление до Комисията за защита на конкуренцията, в което иска регулаторът да прецени дали нотифицираната сделка за покупката на ЕРП-то представлява концентрация между предприятия, подлежаща на предварително уведомяване. Ако сделката не е проблемна, "Инерком" иска тя да бъде одобрена с ускорена процедура и КЗК да постанови незабавното й изпълнение. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ а.с." и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" като продавачи и "Инерком България" ЕАД като купувач, гласи съобщение от фирмата на Върбакова. Става ясно, че в средата на миналата седмица представители на "Инерком" са разговаряли в Прага с ръководството на ЧЕЗ. От фирмата припомнят, че уведомлението до КЗК е изискване по вече подписания договор с чехите.

Междувременно от КЗК съобщиха, че на 26 юни е започнала проверка за концентрация по покупката на ЧЕЗ от "Инерком". Уведомлението за предстоящата концентрация е подадено още през март, а по закон ведомството разполага с пет седмици, за да се произнесе по казуса. Становище трябва да даде и КЕВР.