Газ.

"Дума":

Топлофикациите може да не ни обезщетят заради по-евтиния газ

Съществува риск от злоупотреба на топлофикационните дружества, които могат да не обезщетят своите крайни потребители, тъй като никой не ги задължава да го направят сега, призна пред БНТ председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов. Според него от КЕВР ще зависи да се намери начин, чрез който потребителите на регулирания пазар да бъдат компенсирани от топлофикационните дружества, като вариант е това да стане чрез приспадане от бъдещи сметки.

На база подписания договор КЕВР ще изчисли новата цена на топлинната енергия и газа за разпределителните дружества, обясни Николов, като добави, че крайните потребители могат да усетят промяната в цената от началото на април. Според него това ще се отрази и на цената на енергията, която НЕК изкупува от дружествата с когенерации.

Грипна епидемия.

"Монитор":

Няма да удължават учебната година и да отменят изпити заради грипа

Четирите неучебни дни (от 6-ти до 11-ти март) заради националната грипна епидемия не са предпоставка за удължаване на учебната година. Това заяви пред "Монитор" зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя опроверга и слуховете, че грипната ваканция ще попречи за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националните външни оценявания в 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Те няма да се отменят.

"Не за първи път в нашата система има втора грипна епидемия. Преди десетина години имаше подобен случай. Здравето на децата е най-важно. Нека да се доверим на учителите, те знаят как да усвоят учебния материал и да създадат необходимите условия, за да няма притеснения.", обясни Михайлова. Тя увери, че няма да отпадат теми от учебния материал, тъй като педагозите могат да обединят две в рамките на един учебен час, предавайки им различна тежест.

Добавки.

"24 часа":

Борисов обеща добавка към пенсии и за Великден

Бонус от 40 лв. ще получат най-бедните пенсионери за Великден. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при инспекцията му на строителството на магистрала "Хемус" .

Решението за отпускането на парите било обсъдено в петък сутринта. Ставало въпрос за сума от над 50 млн. лева.

Очаква се добавката да бъде изплатена на всеки пенсионер с доход под 363 лв. на месец, колкото е линията на бедност през тази година. Парите ще бъдат преведени на пенсионерите заедно с пенсиите за април. Тяхното изплащане започва на 7-о число от месеца.

Това ще е деветият път, когато се раздават добавки за празниците на най-бедните възрастни хора. За Коледа бонуса получиха 1 276 200 пенсионери. А правителството гласува извънредни 51 млн. лв.

Драма.

"Сега":

НСО и МВР спорят кой е по-виновен за драмата с медицинските сестри

Държавните гардове се похвалиха, че въпреки "отявлената съпротива", предотвратили нелепа трагедия

От НСО пуснаха съобщение, придружено с видео от инцидента тази сутрин, в което обявиха, че служителите им били положили "неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество". "Изразяваме дълбоко съжаление, че тези усилия не промениха нагласата на протестиращите, като същевременно категорично отричаме твърдения за проявено насилие спрямо тях", уверяват от службата.

Реакцията на държавните гардове "по обезопасяване на лицата" била "предприета след търпелив и внимателен анализ на тяхното поведение и бе провокирана единствено от съображения за ограничаване на рисковете за техния живот и здраве и от видимо опасно за самите тях провокативно поведение".