24 часа

Автошколи прехвърляли курсисти и коли в нови фирми, крият ДДС

Бум на фирми за обучение на шофьори и сигнали от курсисти, че са се записвали в една автошкола, а след това се озовавали в съвсем различна, са предизвикали данъчните проверки на автошколите, научи "24 часа".

У нас те са над 4000. Оказало се, че щом достигнат оборот от 49 000 лева, автошколите бързо регистрирали нова фирма, на която прехвърляли курсистите си, автомобилите си и цялото си имущество. Така те избягвали вписването си в регистрите по ДДС, което е задължително, след като оборотът прехвърли 50 000 лв.

Труд

Вече сме под 7 милиона

Вчера официално населението на Република България падна под 7 милиона. Това се случи точно в 14 часа 07 минути 03 секунди и бе отбелязано в брояча на населението в света от Департамента по икономически и социални въпроси към ООН. "Това е най-тъжната новина на най-тъжния Петровден. България е в клинична демографска смърт, тя умира!" Така коментира новината пред "Труд" акад. Петър Иванов, шеф на демографския институт към БАНИ. Данните се променяха през целия ден, като към 16 ч. вчера показваха, че в петъчния ден у нас са се родили 120 бебета, а са починали 193 души. От статистиката на ООН може да се види още, че разликата между родени и починали за 2018 г. е почти 20 000 в полза на вторите.

Монитор

Премиерът: Цяла Европа ни дава за пример с охраната на границите

Той добави, че България може да се похвали с нулев миграционен натиск. "Въпреки големите противоречия как да пазим Европа, съм доволен, че стигнахме до този крехък консенсус, но той не е решил напълно проблема. Когато излизат и дават дадени предложения, трябва да знаят до какво водят те след това", предупреди Борисов. И добави: "Стотици милиони получават помощ от ЕК, правим предпазни съоръжения. Гърция е получила 3 пъти повече от нас. Темата сега е политическа, а не миграционна.

Стандарт

Дават за иновации още 107 млн. лв.

Нова програма за стимулиране на иновациите за 107 млн. лева ще тръгне до края на година. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на форума "Да! на електрониката и електротехниката", организиран от в. Стандарт в партньорство в асоциацията от бранша. Оперативната програма за иновации и конкурентноспособност е един от важните ни инструменти и досега имаме сключени 125 договора за 65,3 млн.лв., а преди дни се отвори нова програма за насърчаване на предприемачите, добави Борисов. Той обясни пред шефовете на повече от 30 фирми от отрасъла електроника и електротехника, че вече са променени на 100 режима и припомни, че вече е готов законът за дуалното обучение, който е писан съвместно с бизнеса и предстои внасянето му в парламента.

Сега

114 издирвани от Интерпол са получили български паспорти

Високопоставени държавни служители и най-малко един министър и един вицепремиер са замесени в корупционна схема за придобиване на българско гражданство. Над 114 души, издирвани от Интерпол, са получили български паспорти, а юристи подготвяли документите за кандидатстване срещу суми от 500 до 3000 евро.

Това се твърди в разследване на френското издание "Нувел обсерватьор", огласено от ДПС в парламента.

Капитал дейли

Кога ще дойде влакът

Лоу-кост билети за влак, започващи от цена 9.90 евро. Линиите свързват Хамбург с Кьолн (430 км) и Щутгарт с Берлин (630 км) през Хановер. Офертата е на добре познатата в Европа, а отскоро и в България със зелените си автобуси FlixBus. За пет години тя успя да се превърне в гигант с иновативния си технологичен подход, който превърна автобусните пътувания в нещо атрактивно. През пролетта на тази година FlixBus нахлу и в далеч по-консервативната и монополизирана сфера на железопътния транспорт, като започна да се конкурира с огромните Deutsche Bahn със своя FlixTrain.

Дума

БСП поиска оставката на Иван Иванов от КЕВР

БСП внася предложение за освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР, обяви Корнелия Нинова. Мотивите за това е отказът му да изпълни Закона за енергетиката и комисията да се произнесе по сделката за ЧЕЗ. Нинова припомни, че целта на закона е да може държавата да осъществява контрол върху сделки, засягащи националния интерес. Социалистите внасят и сигнал до Сотир Цацаров срещу Иванов заради демонстративния му отказ да изпълни служебните си задължения. "Рушат се последните устои на държавността. Беше ударен шамар на парламентаризма, защото мнозинството оспори собствения си закон, а шефът на КЕВР каза на депутатите, че не стават за нищо и че няма да им изпълнява лошите закони", заяви Нинова.