Първанов се размина с импийчмънта

 

"Труд":

Яне провали импийчмънта


Импийчмънтът срещу Георги Първанов се провали. Благодарение на седмината депутати на Яне Янев. Малко преди дебатите срещу президента в пленарната зала от РЗС обезсмислиха гласуването - обявиха, че няма да участват в него. Без тях гласовете против Първанов станаха 155. При нужни поне 161 за внасяне на обвинение срещу президента в Конституционния съд. В крайна сметка след 6 часа ялови дебати 155 депутати от ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и трима независими поискаха свалянето на Първанов. БСП и ДПС гласуваха като един против импийчмънта. С изключение на лидера на ДПС Ахмед Доган, който не дойде.

 

 

Борим кризата без реформи

 

 

"Сега":

Правителството реши да бори кризата, без да прави реформи


Приватизация и продажба на въглеродни емисии, а не реформите са важните мерки, на които ще се крепи бюджет 2010. Идеята е от сделки по двете пера да дойдат 750 млн. лв. и заедно с орязаните 450 млн. лв. от администрацията държавата да се спаси от свръхдефицит тази година.


Кабинетът вчера одобри общо 60 антикризисни мерки, като по 59 от тях има консенсус между социалните партньори. Последната мярка, която бе наложена от кабинета, прехвърля тежестта по плащането на обезщетенията за първите три дни болнични върху работодателя и работника. Очаква се общият ефект от мерките да е към 1.6 млрд. лв.

 

 

Нови обвинения срещу Трактора, остава в ареста

 

"Стандарт":

Алексей Петров заплашвал прокурор

Соченият за лидер на Октоподите Алексей Петров е заплашил един от прокурорите по делото срещу него. Това стана ясно вчера по време на гледането на мярката му за неотклонение. Думите на Петров били: "Да ме оставят половин ден с този прокурор в килията и да видим какво ще му се случи". Не се разбра обаче за кого става дума. Обвинението поиска Алексей да остане в ареста, тъй като може да притисне свидетели по делото. По-рано вчера пък се разбра, че срещу него са повдигнати още 2 обвинения - за изнасяне на държавна тайна и за укриване на данъци.

 

 

Операция "Медузите"

 

 

"Сега":

Операция "Медузите" опари общински шеф от БСП

 

Нова звучна акция на МВР - "Медузите", завърши с арест на председателя на варненския общински съвет Борислав Гуцанов (БСП). Закопчани бяха и шефът на общинската фирма "Градски транспорт" Пенчо Пенчев, главната счетоводителка Йоана Кръстева и бизнесменът Даниел Славов - Дънката, спряган за контрабандист и приятел на Гуцанов. Издирва се и холандец - партньор на Дънката. Всички са участвали в схема за източване на общинската хазна с покупка на автобуси.

Става дума за три сделки от 2003, 2005 и 2007 г., при които са придобити втора ръка автобуси от Франция и Германия.

 

 

Таван за заплатите на държавните шефове

 


"Труд":

2880 лева - таван в държавните фирми

 

Шефовете на държавни дружества да са с таван на заплатите и допълнителните доходи, реши вчера кабинетът с промени в правилника за търговските дружества с държавно участие в капитала.

Така управителите на държавни фирми няма да могат да вземат повече от 12 минимални заплати, което прави точно 2880 лв. Сега например шефът на "Ръководство въздушно движение" получава 12 000 лв. на месец. Неговата заплата ще намалее повече от четири пъти.

 

 

Цигарите с нови цени 

 

 

"24 часа":


Поне с лев отгоре за цигари от днес


Най-малко с 1 лев повече ще дават от днес пушачите за кутия цигари. Тримесечният гратисен срок за продажба със стари цени изтече вчера. След вдигането на акциза до 76 евро/1000 къса марките поскъпнаха с между 1,10 и 1,40 лв. Така, ако човек пуши по една кутия на ден, месечният му разход скача с поне 33 лв.

Най-евтините марки вече струват 4,20 лв. Досега те бяха 2,80 лв. "Виктори" става 4,60 лв., "Кент" - 4,80 лв., "Марлборо" - 5 лв., "Вайсрой" - 4,30.

 

 

1 април

 


"Стандарт":

Разрешиха на децата да лъжат

 

За един ден всички деца в Габрово ще лъжат. При това никой няма да им се кара, а дори ще получат и награда. От няколко седмици в Града на хумора и сатирата тече кастинг за тийнейджър, който лъже най-добре, и до финалния кръг днес са допуснати 80 деца. Участниците ще трябва да разказват опашати истории пред публика и пред жури, за да спечелят първото място в конкурса за млад разказвач на хумор "Габровец да се наричам". През целия ден не на шега в Габрово ще може да се влиза без пари във всички музеи.