Референдуми. 

"Дума":

Захариева поиска КС да се произнесе за референдумите

 

Конституционният съд трябва да се произнесе веднъж завинаги по кои въпроси може и по кои не да се инициират референдуми. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева вчера. По думите й това трябва да стане преди допитването, защото енергията на хората не бива да се хаби напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени и на които ще отговорят след това, ще намерят реализация на практика, обясни позицията си министърът.
Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?, попита Захариева. Независимо дали една политическа партия е "за" или "против" намаляването на броя на депутатите, това е принципен въпрос, поясни тя. Захариева припомни, че депутатите не дадоха подкрепа за част от въпросите, предложени от президента, а след това без дебати одобриха същите въпроси в референдума на Слави Трифонов. "Все пак има и разлика между двата референдума от законова гледна точка. Единият е иницииран от президента и НС може да реши да не го одобри. Когато обаче е иницииран с подписка и са събрани над 400 000 гласа, депутатите са задължени по закон да го подкрепят, независимо дали една партия е за или против", обясни министърът.

 

Бежанци. 

"Сега":

Бежанците в Гърция отказват да бъдат заселени в България

Бежанците, настанени в гръцки лагери, масово отказват да бъдат разселени в България и Румъния, твърди в. "Файненшъл таймс".
Бежанците, намиращи се в лагери в Гърция, категорично отказват да бъдат заселени в България по програмата на ЕК за разпределение на мигрантите в страни - членки на ЕС, съобщи в. "Файненшъл таймс". Според изданието българските власти обявили, че засега могат да приемат 47 души от бежанските центрове в Гърция. След като разбрали, че ще бъдат заселени в България, 36 от тези хора се отказали да участват в програмата за презаселване, а други 7 души изобщо не се явили, за да бъдат транспортирани. В България са изпратени едва 4 души от тези 47, казват представители на гръцкото правителство пред в. "Файненшъл таймс".

 

Бурки. 

"Монитор":

Пловдив отказа да забрани бурките

Пловдивските общински съветници не приеха предложението на Патриотичния фронт за тотална забрана на бурките на обществени места и в институциите в града. 12 от съветниците гласуваха против, а 21 се въздържаха. Така предложението на Александър Сиди не бе прието и Пловдив отхвърли идеята да забрани носенето на ислямско облекло при жените.

Според вносителя глобата при първо нарушение трябваше да бъде от 300 до 500 лева, а при повторно да достигне 1500 лева. В Пловдив няма такъв проблем и вносителите на предложението трябва да бъдат по-отговорни към Пловдив, призова от трибуната на Общинския съвет Спас Гърневски от ГЕРБ. Той обвини патриотите, че вдигат шум, за да напомнят за себе си. „С какво право от първо лице определяте кое вероизповедание какво да прави и то в един космополитен град”, заяви Гърневски.

 

Сирене. 

"24 Часа":

Всяко 6-о сирене е с палма 

Има масови нарушения при евтините насипни сирена. Това показват изследвания на асоциация “Активни потребители” на 36 разпространени марки, които се предлагат на българския пазар.

Всяко 6-о сирене е с немлечна мазнина, обикновено палмова, обяви шефът на асоциацията Богомил Николов. Според изследването на “Активни потребители” такава е открита в насипните “Дъга”, “Здравец”, “Старопланинско”, “Тракия”, “Краве саламурено СВА” и насипно от Женския пазар. За други 3 - “Динел”, “Кенана” и “Клевър”, експертите са сигурни, че са направени от сухо мляко. 

 

Фалшиви. 

"Труд":

Фалшиви монети от 2 лева спипани за първи път

Мъж предложи 5 метални ментета на 2 лева на продавачка в град Нови пазар, но жената веднага се усетила и отказала да ги приеме. Клиентът обаче изчезнал, като зарязал монетите и взел две кутии с цигари.

Опитът за прокарване на фалшификати станал в понеделник в хранителен магазин “Пеци” на ул. “Патриарх Евтимий” в града. В обекта влязъл мъж, който поискал две кутии цигари и извадил 5 монети от по 2 лева. На продавачката й направило впечатление, че те изглеждат по-различно. Казала на клиента, че се съмнява в истинността им.