От следващата година ученици, пенсионери, инвалиди и студенти ще пътуват с месечни карти от по 10 лева, без да доплащат за билет в градския транспорт.
Това е последното предложение на администрацията за уреждане на преференциалните пътувания, огласено днес.

Съгласие по него е постигнато и с превозвачите. Карти за пътуване ще могат да се купуват за срок от 1, 3, 6 , 9 и 12 месеца, като отстъпки за по-голям период не са предвидени.

Новото предложение ще струва на общината допълнителни 3 милиона и половина лева. Така общото плащане за компенсация на привилегиите става 6,5 милиона лева, съобщи Радио Пловдив.

Ще направим възможното , за да покрием разхода, декларира кметът Славчо Атанасов, но не уточни за сметка на какво ще стане това.

Картите ще се издават от фирмата „Автотранс Чолаков", по чиято сметка ще се превежда и общинската субсидия. От там парите ще се разпределят на база на километър пробег на транспортните фирми.

Предстои да се реши как фирмата - разпределител ще актуализира вече закупените за догодина карти. Собственикът й Димитър Чолаков съобщи, че заради по-кратките периоди на издаване, предстои разкриването на допълнителни бюра за продажба на карти.
Предложението на администрацията ще се гледа на извънредна сесия на общинския съвет следващата седмица.

Протестиращите и днес пенсионери и инвалиди не одобриха и това предложение, тъй като в него липсва подоходен критерий при определянето на цените.