Създават Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците. Той ще бъде между Министерството на земеделието и храните, МВР и ДАНС, съобщават от земеделското министерство.

Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева се е срещнала с представители на институциите и птицевъдния бранш.

Щабът ще заседава всеки ден. По време на заседанията ще се набелязват и превантивни мерки за областите, в които не са констатирани огнища на птичи грип. Целта е да се провежда ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването.

Четвърта област с птичи грип

Четвърта област с птичи грип

Заболяването е установено в Ямболско

Десислава Танева информира, че обезщетения ще получат всички стопани, чиито птици са умъртвени заради птичия грип. Тя припомни, че обезщетенията за заразния нодуларен дерматит са били изплатени в 30-дневен срок. Сега стопаните на птиците щели да бъдат компенсирани по същия начин.

Ръководството на Българската агенция по безопасност на храните е представила епизоотичната обстановка в страната във връзка с птичия грип и наложените мерки за контрол и ликвидиране на заболяването.

Над 9000 птици са унищожени до момента. Констатирани са 10 огнища на инфлуенца.

В Пловдивска област се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването. Там са констатирани огнища, а птицевъдните обекти са с висока концентрация.

Забраната за придвижване на животни ще се контролира съвместно с МВР.

В транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10-километровата зона около констатираните огнища се налагат допълнителни ограничения.

От земеделското министерство подчертават, че обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място. Причината е, че извозването до екарисаж крие риск вирусът да се разпространи.