В Кюстендил се състоя протест срещу искане за възстановяване собствеността на джамията "Фатих Мехмед" на мюсюлманското вероизповедание. Около 100 души се събраха пред Окръжния съд в Кюстендил.

Делото бе отложено заради отсъствието на ищците и адвоката им за 5 юли. В протеста участваха кметът на общината Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, областният управител Иван Каракашки. На протеста имаше и много полиция, а улицата пред Съдебната палата беше затворена за автомобили, съобщи БТА.

Ние държим на музеите си, а не на джамиите. Тук има културно наследство и няма да бъде оставено то да премине в чужди ръце, каза кметът Паунов.

Джамията "Фатих Мехмед", известна още и като "Шалдърванската джамия", се намира в централната част на Кюстендил. Тя носи името на османския султан Мехмед II, известен с прозвището си "Ел Фатих" Завоевателя.

Построена е от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от
известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV век. Джамията не е действаща и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория "национално значение".