Акцията по събарянето на незаконните ромски къщи в бургаския квартал "Горно Езерово" приключи без инциденти.
27 постройки бяха премахнати от общинската фирма "Благоустройствени строежи", съобщиха от Image advertising.

Част от обитателите решиха да окажат съдействие доброволно и 10 от тях бяха предварително напълно или частично премахнати от самите нарушители.

Акцията започна в 8.30 ч. и завърши в 13 часа като в нея взеха участие 2 тежки машини, а трета имаше готовност да се включи при нужда. На служителите от ДНСК беше оказано съдействие от органите на ОДП - Бургас, които участваха с оптимален брой служители.

Премахването на част от незаконното гето стана и в присъствието на кмета на община Бургас Димитър Николов. На място пристигнаха екипи на Гражданска защита и „Противопожарна безопасност", както и групи от електроснабдителното и водоснабдително дружества за безопасно премахване на прокараните инсталации.

Първоначалното противодействие, изразено в агресия срещу представителите на държавата, беше овладяно от служителите на МВР, без нещастни инциденти и пострадали. По-рано днес ромите замеряха полицаите с камъни и павета.

Заповедите за премахване са мотивирани от липса на собственост върху имота, върху който са изградени строежите, т.е. те са строени безразборно върху заграбени частни и общински парцели. Предхождаща проверка е установила и отсъствие на каквито и да било строителни книжа.

Голямата част от обитателите на незаконните конструкции са придошли в Бургас от различни населени места от вътрешността на страната и са се самонастанили върху заграбена от тях земя в квартала.

Директорът на РДНСК - инж. Милен Ненчев вчера проведе извънредно съвещание с колегите си на съответните водо и електроразпределителни дружества. От ВиК и EVN ще предприемат спирането на тока и водата, тъй като прокараните мрежи и канализации не отговарят на изискванията на законите. Това е установено едва днес и се вземат мерки да се преустанови нерегламентираното положение.

Служителите на РДНСК и други държавни контролни органи не са могли по нормален начин до момента да влязат в тези райони и да опишат ситуацията. Едва по време на премахването на постройките това е станало възможно с помощта на над 100 полицаи и жандармеристи.

Предстои в близко време в кв. „Г. Езерово" да бъдат съборени още 15 незаконни постройки, което ще стане вероятно до края на този месец. На 24 септември стартира и акция на РДНСК по премахване и разчистване на незаконни постройки в гетото на кв. „Меден рудник".

Всички действия по изнасяне, транспортиране и съхранение на движимото имущество на обитателите е поето като ангажимент от Община Бургас. Създадени са няколко депа, където вещите ще се охраняват докато бъдат прибрани от собствениците им.

Още преди 4 г., през 2005 г., в РДНСК-Бургас е започнала процедурата по констатиране на незаконно построените гета на територията на града. През това време многократно са уведомявани техните обитатели, че нарушават грубо законодателството на страната и правото на собственост върху заетите терени.

Вместо съдействие и разбиране за доброволно напускане, е отчетена усилена „миграция" на нови маси хора и продължаващо застрояване на околните земи.

Въпросните населени места са без никакви условия за хигиеничен и безопасен живот, без елементарна канализация, както и не отговарят на никакви цивилизовани форми на градоустройство.