Дванайсет камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в района на плевенското село Мечка, съобщи шефът на ОДМВР Плевен комисар Светозар Илиев, цитиран от БНР.

За ограничаване на престъпността ще бъдат назначени разследващ полицай и експерт. В селото вече има денонощно патрулиращ полицейски автомобил.
Кметът на село Мечка Пламен Петров изтъкна и причините за продължаващите кражби.

По думите му големият проблем там е съдебната система.

Не се издават присъди, бавят се, ако има някой осъден, той е на пробация, изтъкна градоначалникът. Той даде за пример случай на кражба, след която са задържани четирима цигани.

Съдът обаче ги е пуснал един по един всичките.

Аналогичен проблем има и в друго плевенското село - Коиловци. Кметът му Красимир Иванов също е поискал среща с окръжния прокурор за набелязване на конкретни мерки срещу домовите кражби, които само през март са над 20.

Една от основните причини за нарастващата престъпност е незаконността, посочи той и също даде за пример конкретен пример - жител на селото, който е с множество разкрити кражби, грабеж и опит за убийство е на свобода.

Последната кражба с палежа е извършена по времето когато самото лице е в изпитателен срок на присъда за грабеж. Според мен той трябваше веднага да къде задържан, коментира Иванов.

Кметът на Коиловци ще търси и среща с председателя на Окръжния съд. От една година в селото фирма охранява 200 частни имота срещу налог от 5 лева месечно. 2/3 от къщите обаче остават без нощна охрана.