Продължават действията на огнеборците за справяне с пожара, възникнал на територията на Националния парк "Рила" преди 2 дни.

В сряда, към 16.37, часа там е установено горене в суха трева, торф, бор и клек в местността Аризманица - Марков камък, област Благоевград. Местността е силно пресечена, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От МВР първоначално съобщиха, че пожарът е обхванал обща площ от около 900 дка, развива се главно на запад и юг на фронт от около 1500 м.

Впоследствие обаче от екоминистерството актуализираха информацията, според която от огъня са обхванати около 1200 дка.
От север пожарът е загасен, от юг е локализиран, но все още продължава да се разраства на югозапад заради силен вятър.

През тази нощ на мястото на пожара дежуриха четири противопожарни автомобила с 15 служители на РСПБС-Благоевград и 10 служители на националния парк.

За днес е създадена организация за изпращане на допълни сили и средства. Със заповед на директора на ОДМВР-Благоевград е въведен план за действие при големи и сложни пожари.

Вече са насочени още 80 служители от ОДМВР-Благоевград (45 полицаи и 35 пожарникари от различни местни противопожарни служби), които са включени в действията по гасенето на пожара.

Организирано е взаимодействие с органите на местната власт, очакват се две верижни машини, които ще направят просеки, осигурени са и 30 човека местно население, от ДГС-Благоевград - 10-има човека, от Националения парк "Рила" - още 35 човека, и РИОСВ-Благоевград - 9-има човека.
От Министерството на отбраната са поискани 25 военнослужещи, които също да се включат в действията по гасенето на пожара.

От северозападна страна действат сили на РСПБС-Рила, подпомагани от работници на ДГС-Рила и Националния парк "Рилски манастир", включени в действията.