Благодарствен молебен по случай 130-годишнината от Освобождението на София от турско робство отслужиха знеполският епископ Йоан - викарий на българския патриарх и Велечки епископ Сионий - ректор на духовната семинария „Иван Рилски".

Молебенът беше в столичната църква „Св. Неделя", от където тръгна литийно шествие до паметника „Цар Освободител".

Промени на движението в столицата

Изминали са 130 години от онова славно събитие и спомена за него се предава от род на род и от век на век.
С благодарността на поколенията оживява подвига на воините", отбеляза в словото си знеполския епископ Йоан.

На този ден през 1878 година руските войски, предвождани от генерал Гурко влизат в София.

Литийното шествие се спря пред паметника на „Цар Освободител", където бяха поднесени цветя от председателя на парламента Георги Пирински, посланика на Руската федерация Анатоли Потапов, след което шествието се отправи към Паметника на незнайния воин.

Там също бяха поднесени цветя и шествието продължи към градинката зад Централния военен клуб, където се състоя символична първа копка и освещаване на издигането на паметник на опълченците. На това място е поставен специално донесен камък от легендарния връх Шипка в знак на построяването в столицата на България на паметник на славните герои опълченци от Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.).

На тържествената церемония присъстваха председателят на парламента Георги Пирински, руският посланик у нас Анатоли Потапов, финландския посланик, министъра на културата Стефан Данаилов, знеполсия епископ Йоан, представители на Столична община и инициативния комитет за построяването на паметника и други общественици, духовни лица и граждани.

Андрей Иванов - председателя на Столични общински съвет изрази надежда след 130 години на това място столичани да отбележат 260 годишнината от Освобождаването на София.

Председателят на инициативния комитет Любомир Коларов изрази надежда опълченския паметник да бъде символ на единството на българския народ в преодоляването на трудностите.

Тържественото отбелязване на 130-годишнината продължи с възстановка на посрещането на ген. Гурко на улица Московска пред сградата на Столична община. Събитието беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция".

Негови представители след театралната възстановка бяха приети от столичния кмет Бойко Борисов, на когото връчиха почетно сребърно отличие на дружество „Традиция" за ролята му в издигането на духовното развитие и родолюбивото възпитание и по повод 130-годишнината от освобождението.

В днешния студен ден бе направен паралел със суровата зима преди 130 години, когато са водени военните действия.

Председателят на дружество „Традиция" полк. Станчо Джумалиев, който във възстановката играеше ген. Гурко допълни, че преди 130 години при влизането в София, жертвите от сраженията са били много по-малко, отколкото загиналите в прехода в тежката зима. През триметрови преспи са били прекарани артилерията и пехотата.

Столичният кмет Бойко Борисов коментира, че руските войски не биха могли да дойдат до София по националната пътна мрежа такава, каквато е в момента.