Стотици софиянци се събраха на площад „Александър Батенберг" по случай 131-та годишнина от създаването на националната гвардейска част.

Пред Националната художествена галерия софиянци наблюдаваха церемония спектакъл на гвардейския ансамбъл „Искри". На церемонията присъстваха и ветерани гвардейци.

Програмата на честванията на 131-тата годишнина включва и концерт на гвардейския представителен духов оркестър пред сградата на Народния театър „Иван Вазов".

Районът беше отцепен от полицията, а движението спряно по време на 30-минутното шествие, като на мястото имаше засилено полицейско присъствие.

В понеделник ще се проведе тържествена церемония по полагане на венец пред Паметника на загиналите гвардейци във войните за освобождението на България в района на Националната гвардейска част.
Тържествена смяна на караула ще се извърши пред президентството.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг.
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия.

Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът на Републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на отбраната.

Мисията на Националната гвардейска част днес е да съхранява и представя най-добрите войнски традиции и ритуали.