Без топла вода остават 14 квартала на София след 2 август, съобщи БНТ. Става дума за период между 7 и 10 дни. Причината е планово спиране на топлоцентралата в кв. "Дружба", за да се извърши тест на газопровода към ТЕЦ "Изток" и ремонти по магистралните трасета в източните квартали и част от центъра.

Уточнява се, че ще бъде извършена проверка на газовите трасета и смяна на филтрите. Това ще засегне 6270 абонатни станции в източните квартали на столицата. 

Спирането на топлоподаването ще засегне кварталите: кв. "Яворов", кв. "Гео Милев", кв. "Изток", кв. "Изгрев", кв. "Лозенец", ж.к. "Дианабад", ж.к. "Младост 1, 1А, 2, 3 и 4", кв. "Витоша", жк. "Дружба 1 и 2", участък от централна градска част и др.

Заради профилактика на магистрални тръбопроводи без топла вода за 7 дни ще бъдат още 3800 абонатни станции в центъра на столицата. Останалите 600 ще бъдат захранени от съседните отоплителни централи на топло районите "Люлин" и "Земляне".

"Ще извършим ремонти и по топлопреносната мрежа в участъци, които са компрометирани и аварирали през време на миналия отоплителен сезон, след което ще бъде възстановено топлоподаването на 11 август към източните квартали", заяви Росен Флоров, директор на ТЕЦ "Изток".