Около 15 000 са вече бургазлиите, които категорично желаят да бъде организиран референдум по въпроса трябва ли Община Бургас да участва в реализирането на нефтопровода Бургас - Александропулис.

Цифрата бе отчетена от движение „Гергьовден", по чиято инициатива в областния център започна допитване. „Подписката ще продължи, наши доброволци ще сондират мнението на съгражданите ни, но вече на принципа от врата на врата", уточни областният лидер на „Гергьовден" Георги Маринчев. Той апелира към бургазлии за активна гражданска позиция и добави, че който желае може да я изрази и чрез специалните талони, които от днес се разпространяват и чрез някои бургаски печатни издания.

Поради началото на предизборната кампания гергьовци спират събирането на подписи на разкритите 12 места, за които разрешение е било получено от общината. От движението коментираха, че инициативата не е обвързана с предизборната кампания и ще продължи и след 28-и октомври. „Целта ни е да съберем около 50 000 подписа, това са около една четвърт от гласоподавателите в община Бургас, такива са изискванията по закон, за да може в град да бъде организирано допитване. Оптимисти сме, че това може да стане", коментира още лидерът на „Герьовден" в града.

Това на практика ще бъде и първият референдум в община в България по важен за населеното място въпрос, организиран в най-новата ни история, според движението.