С водосвет откриха първия приют за стари магарета в България. Сега там има 17 животни. На площ от 250 декара в гоцеделчевското село Баничан са изградени три конюшни, съобщиха БГНЕС и Дарик. В него могат да живеят до 60 животни. При нужда пространството може да бъде разширено и да поеме 120 магарета, които вече не са нужни на стопаните си.

За животните се грижат ветеринарен лекар и 9 гледачи, като са осигурени и достатъчно места за паша.

Магаретата са едни от най-служещите на човека животни и едновременно с това най-зле третираните, категоричен е Константин Антов от организацията за защита на животните"Ветеринари в действие".

След десетилетия служба магаретата обикновено биват продавани за месо в незаконни кланици. А приюта "Долината на магаретата" дава алтернатива на собствениците, обясни Антов.

Приютът е на площ от около 250 декара. Изградени са три конюшни - „магарилници". Те имат 17 обитатели засега. Организацията вече от няколко години полага грижи за близо 200 магарета в 12 населени места около Гоце Делчев.

Нашият основен стремеж е насочен към това да помагаме на стопаните - да ходим по места, да подрязваме копитата на магаретата, да ги лекуваме, да извършваме профилактика, за да може животните по-дълго да служат", каза Антов.

В момента в "Долината на магаретата" има място за 60 животни. При необходимост може да се осигурят подходящи условия за двойно повече магарета.

„Това място е създадено с много любов, обитателите му са магарета, които вече не стават за работа по селата, тук са, за да си доживеят старините”, каза Марио Дърпатов. Според него в приюта има и бездомни кучета, които са приети тук и се лекуват.

„Основна храна е естествената паша и сено, дохранваме ги с моркови и ябълки, чрез които получават витамини. Всички магарета тук са с истории, например Марко бе доведен тук от село Копривлен едва креташе, имаше традиционния артрит, вдигнахме го на крака, за това е с покривало”, добави Дърпатов.

В Долината на магаретата работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали курс на обучение от швейцарски специалисти.

Стремежът на “Ветеринари в действие” е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Организацията има обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона.

Единственото условие за собствениците на четириногите, които искат да се включат в програмата на организацията, е когато магарето вече не им е нужно по една или друга причина, то да не бъде продавано за месо, а да бъде предоставено на приюта, където да може да изживее спокойно старините си.

“Ветеринари в действие” е организация за зашита на животните основана през 2005 г. в Швейцария. Днес тя има клонове в Италия и България. Основната цел на “Ветеринари в действие” е оказване на професионална ветеринарномедицинска помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици.

У нас “Ветеринари в действие” работи от 2007 г., като първоначалната дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни.

През същата година организацията поема ветеринарномедицинските грижи за кучетата на фондация “Очи на четири лапи”, а две години по-късно започва дейност на територията на Община Гоце Делчев.

Освен помощ за магаретата, от “Ветеринари в действие” организират и кастрационни кампании за безстопанствени животни в региона, като до момента са обработени над 500 кучета.

От организацията планират да финансират строежа и оборудването на ветеринарна клиника за бездомни животни в близост до приюта за магарета.